Hof houdt kerk in het midden in dossier Medi-Market

Hof houdt kerk in het midden in dossier Medi-Market
Medi-Market

Het Marktenhof heeft in beroep een eerdere uitspraak van de Belgische Mededingingsautoriteit in de zaak Medi-Market bevestigd. Wel krijgt de Orde der Apothekers een lagere boete opgelegd.

 

Conflict uit 2016

In mei vorig jaar legde de mededingingsautoriteit de Orde der Apothekers een boete van 1 miljoen euro op, omdat die geprobeerd had de ontwikkeling van de groep Medi-Market te belemmeren. De zaak gaat terug tot 2016: toen opende de mededingingsautoriteit een onderzoek naar mogelijk 'restrictieve praktijken' van de Orde der Apothekers ten aanzien van Medi-Market. De Orde kantte zich tegen het commerciële model van de farmaketen, meer bepaald het kortingenbeleid en de ruime openingsuren.

 

De Orde der Apothekers tekende beroep aan tegen de uitspraak en het is in het kader van die procedure dat het Marktenhof zich gisteren heeft uitgesproken. In zijn arrest stelt het hof dat het beroep ontvankelijk en gedeeltelijk gegrond is. Het Marktenhof meent dat de Orde een inbreuk heeft gepleegd op het mededingingsrecht, maar vraagt aan de BMA wel om het bedrag van de eerder opgelegde boete te herzien. De boete zou volgens het Hof niet hoger mogen zijn dan 10% van het jaarlijks inkomen van de Orde, wat neerkomt op een bedrag van minder dan 250.000 euro.

 

Noch Medi-Market, noch de Orde der Apothekers hebben al officieel gereageerd op de uitspraak.