Kartelzaak supermarkten: recordboete of toch nog minnelijke schikking? | RetailDetail

Kartelzaak supermarkten: recordboete of toch nog minnelijke schikking?

Kartelzaak supermarkten: recordboete of toch nog minnelijke schikking?

Nog deze zomer zou er een uitspraak komen in een kartelzaak waarbij 17 Belgische supermarkten en producenten betrokken zijn. Volgens Bloomberg kan de boete oplopen tot 600 miljoen euro, al is een minnelijke schikking nog altijd mogelijk.

Prijsafspraken tussen 2002 en 2007

Het nieuws over de mogelijke miljoenenboete wegens prijsafspraken werd door drie bronnen bevestigd aan persbureau Bloomberg. Delhaize, Colruyt, Carrefour, Cora en andere distributeurs zouden tussen 2002 en 2007 onderling prijsafspraken hebben gemaakt met medewerking van multinationals als GlaxoSmithKline, L'Oréal en Colgate.

 

Op die manier hielden ze jarenlang de prijzen van onder meer wegwerpluiers, tandpasta en shampoo kunstmatig hoog. Nog altijd volgens Bloomberg kan de boete oplopen tot 600 miljoen euro, "een record voor België".

 

Het onderzoek naar mogelijke prijsafspraken werd al in 2007 opgestart door het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit. Daarbij kwam het ook tot huiszoekingen bij de betrokken bedrijven. Anderhalf jaar geleden waren onder meer Colruyt, Delhaize en Carrefour nog naar de rechter gestapt om de huiszoekingsmethodes in het onderzoek te laten veroordelen: volgens de grote drie zouden die 'onregelmatig' verlopen zijn.

 

"Gesprekken tussen partijen en auditoraat"

Jacques Steenbergen, voorzitter van het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit, reageert in De Tijd verrast op het nieuws van Bloomberg: "In die zaak worden naar mijn weten gesprekken gevoerd tussen de betrokken partijen (de supermarkten en de producenten, red.) en ons auditoraat."

 

Steenbergen wijst er in de zakenkrant op dat het auditoraat sinds kort een nieuwe procedure kan volgen: "Als de beschuldigde partijen hun schuld erkennen, kunnen ze een lagere boete krijgen. Het gaat dus om een soort minnelijke schikking."

 

Colruyt, Delhaize en Carrefour willen vooralsnog geen commentaar geven op de berichten. Mocht het alsnog tot een boete komen, dan zou Colgate-Palmolive Co. de dans ontspringen omdat het bedrijf de kartelvorming zelf heeft aangegeven, aldus nog twee bronnen van Bloomberg.

 

In een gelijkaardige kartelzaak in Frankrijk werd eerder al een boete van 950 miljoen euro opgelegd aan 13 bedrijven, bij wie L'Oréal. Ook toen werden de prijzen van onder meer shampoo en tandpasta kunstmatig hoog gehouden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Europa wil wereldwijd verbod op dierenproeven bij make-up

27/02/2018

Een aantal leden van het Europees Parlement stellen dat er werk moet worden gemaakt van een wereldwijd verbod op dierenproeven die worden uitgevoerd door cosmeticabedrijven. In Europa geldt zo’n verbod al.

Unilever waarschuwt online media: adverteren kan zo niet verder

12/02/2018

Unilever dreigt te stoppen met adverteren op online mediakanalen die ondoorzichtig zijn en verdeeldheid zaaien. Dat zegt hun marketingbaas Keith Weed op het IAB-adverteerderscongres. 

Luxemerken stuwen winst L’Oréal

09/02/2018

Ondanks een magere omzetgroei in 2017 kan het Franse cosmeticabedrijf L’Oréal toch uitpakken met een fors gestegen nettowinst. Dat heeft het te danken aan sterke prestaties van het luxesegment, waar de marges hoger zijn.

Trekpleister-directeur wordt topman Kruidvat België en Frankrijk

09/02/2018

A.S. Watson, de holding achter Kruidvat, ICI PARIS XL en Trekpleister, heeft Roland van den Berg benoemd tot algemeen directeur van die laatste keten. Hij vervangt er Bert Verhoef, die aan het hoofd van Kruidvat België en Frankrijk komt te staan.

Medicare-Market wil dit jaar 20 nieuwe apotheken openen

06/02/2018

Medicare-Market, uitbater van de parafarmacie Medi-Market en de apotheken PharmaClic, wil in 2018 120 nieuwe medewerkers aanwerven en 20 nieuwe verkooppunten openen. Tegen 2020 wil de keten groeien naar zeventig vestigingen.

Di lanceert eigen webwinkel

31/01/2018

Vanaf morgen kunnen klanten ook online terecht bij Di, want dan lanceert de Belgische beautyketen een eigen webshop. Het is de volgende stap in de vernieuwingsstrategie van Di.

Back to top