Kartelzaak supermarkten: recordboete of toch nog minnelijke schikking?

Kartelzaak supermarkten: recordboete of toch nog minnelijke schikking?

Nog deze zomer zou er een uitspraak komen in een kartelzaak waarbij 17 Belgische supermarkten en producenten betrokken zijn. Volgens Bloomberg kan de boete oplopen tot 600 miljoen euro, al is een minnelijke schikking nog altijd mogelijk.

Prijsafspraken tussen 2002 en 2007

Het nieuws over de mogelijke miljoenenboete wegens prijsafspraken werd door drie bronnen bevestigd aan persbureau Bloomberg. Delhaize, Colruyt, Carrefour, Cora en andere distributeurs zouden tussen 2002 en 2007 onderling prijsafspraken hebben gemaakt met medewerking van multinationals als GlaxoSmithKline, L'Oréal en Colgate.

 

Op die manier hielden ze jarenlang de prijzen van onder meer wegwerpluiers, tandpasta en shampoo kunstmatig hoog. Nog altijd volgens Bloomberg kan de boete oplopen tot 600 miljoen euro, "een record voor België".

 

Het onderzoek naar mogelijke prijsafspraken werd al in 2007 opgestart door het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit. Daarbij kwam het ook tot huiszoekingen bij de betrokken bedrijven. Anderhalf jaar geleden waren onder meer Colruyt, Delhaize en Carrefour nog naar de rechter gestapt om de huiszoekingsmethodes in het onderzoek te laten veroordelen: volgens de grote drie zouden die 'onregelmatig' verlopen zijn.

 

"Gesprekken tussen partijen en auditoraat"

Jacques Steenbergen, voorzitter van het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit, reageert in De Tijd verrast op het nieuws van Bloomberg: "In die zaak worden naar mijn weten gesprekken gevoerd tussen de betrokken partijen (de supermarkten en de producenten, red.) en ons auditoraat."

 

Steenbergen wijst er in de zakenkrant op dat het auditoraat sinds kort een nieuwe procedure kan volgen: "Als de beschuldigde partijen hun schuld erkennen, kunnen ze een lagere boete krijgen. Het gaat dus om een soort minnelijke schikking."

 

Colruyt, Delhaize en Carrefour willen vooralsnog geen commentaar geven op de berichten. Mocht het alsnog tot een boete komen, dan zou Colgate-Palmolive Co. de dans ontspringen omdat het bedrijf de kartelvorming zelf heeft aangegeven, aldus nog twee bronnen van Bloomberg.

 

In een gelijkaardige kartelzaak in Frankrijk werd eerder al een boete van 950 miljoen euro opgelegd aan 13 bedrijven, bij wie L'Oréal. Ook toen werden de prijzen van onder meer shampoo en tandpasta kunstmatig hoog gehouden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Binnenkort geen sigaretten meer bij Kruidvat en Trekpleister

04/01/2018

Kruidvat en zusterketen Trekpleister halen ten laatste volgend jaar alle tabaksproducten uit hun rekken. De Stichting Tegen Kanker en Alliantie Nederland Rookvrij hopen dat ook de supermarkten het voorbeeld volgen, maar die staan niet meteen te trappelen.

Familie Colruyt koopt webapotheek Newpharma

19/12/2017

De familie Colruyt wordt hoofdaandeelhouder van onlineapotheek Newpharma. Het management van Newpharma slaat daarvoor de handen in elkaar met Korys (het investeringsvehikel van de familie Colruyt) en Colruyt Group.

Nu ook geneesmiddelen op voorschrift bij webshop Multipharma

24/10/2017

Multipharma heeft de dienstverlening op zijn webshop uitgebreid: naast parafarmaceutische producten en voorschriftvrije geneesmiddelen kunnen klanten nu ook geneesmiddelen op voorschrift reserveren.

Grondige herpositionering voor Di

19/10/2017

Een stevig investeringsprogramma moet beautyretailer Di op de kaart zetten als een sterk merk. De krachtlijnen? Een uitgepuurd winkelbeeld, een exclusief assortiment, een e-shop en verhoogde communicatie-inspanningen.

Zalando gaat ook make-up verkopen

18/10/2017

De modewebshop Zalando gaat in Duitsland voortaan ook schoonheidsproducten verkopen. Om die nieuwe producten in de kijker te zetten komt er een fysieke schoonheidswinkel in Berlijn. Zalando maakte ook kwartaalcijfers bekend, met een omzetgroei van bijna 30%.

Dollar Shave Club op weg naar Europa

10/10/2017

Volgend jaar wil de Dollar Shave Club zijn opwachting maken in Europa. De abonnementsdienst voor scheermesjes, die in handen is van Unilever, is al langer een succes in de Verenigde Staten.

Back to top