Kartelzaak supermarkten: recordboete of toch nog minnelijke schikking?

Kartelzaak supermarkten: recordboete of toch nog minnelijke schikking?

Nog deze zomer zou er een uitspraak komen in een kartelzaak waarbij 17 Belgische supermarkten en producenten betrokken zijn. Volgens Bloomberg kan de boete oplopen tot 600 miljoen euro, al is een minnelijke schikking nog altijd mogelijk.

Prijsafspraken tussen 2002 en 2007

Het nieuws over de mogelijke miljoenenboete wegens prijsafspraken werd door drie bronnen bevestigd aan persbureau Bloomberg. Delhaize, Colruyt, Carrefour, Cora en andere distributeurs zouden tussen 2002 en 2007 onderling prijsafspraken hebben gemaakt met medewerking van multinationals als GlaxoSmithKline, L'Oréal en Colgate.

 

Op die manier hielden ze jarenlang de prijzen van onder meer wegwerpluiers, tandpasta en shampoo kunstmatig hoog. Nog altijd volgens Bloomberg kan de boete oplopen tot 600 miljoen euro, "een record voor België".

 

Het onderzoek naar mogelijke prijsafspraken werd al in 2007 opgestart door het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit. Daarbij kwam het ook tot huiszoekingen bij de betrokken bedrijven. Anderhalf jaar geleden waren onder meer Colruyt, Delhaize en Carrefour nog naar de rechter gestapt om de huiszoekingsmethodes in het onderzoek te laten veroordelen: volgens de grote drie zouden die 'onregelmatig' verlopen zijn.

 

"Gesprekken tussen partijen en auditoraat"

Jacques Steenbergen, voorzitter van het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit, reageert in De Tijd verrast op het nieuws van Bloomberg: "In die zaak worden naar mijn weten gesprekken gevoerd tussen de betrokken partijen (de supermarkten en de producenten, red.) en ons auditoraat."

 

Steenbergen wijst er in de zakenkrant op dat het auditoraat sinds kort een nieuwe procedure kan volgen: "Als de beschuldigde partijen hun schuld erkennen, kunnen ze een lagere boete krijgen. Het gaat dus om een soort minnelijke schikking."

 

Colruyt, Delhaize en Carrefour willen vooralsnog geen commentaar geven op de berichten. Mocht het alsnog tot een boete komen, dan zou Colgate-Palmolive Co. de dans ontspringen omdat het bedrijf de kartelvorming zelf heeft aangegeven, aldus nog twee bronnen van Bloomberg.

 

In een gelijkaardige kartelzaak in Frankrijk werd eerder al een boete van 950 miljoen euro opgelegd aan 13 bedrijven, bij wie L'Oréal. Ook toen werden de prijzen van onder meer shampoo en tandpasta kunstmatig hoog gehouden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Etos naar België dankzij fusie Ahold-Delhaize

18/09/2017

Drogisterijketen Etos gaat profiteren van de fusie van haar moederbedrijf, het Nederlandse Ahold, met het Belgische Delhaize. Daardoor kunnen de producten van Etos verkocht gaan worden in onder andere België, Griekenland en Roemenië.

Ecover en Method in handen van SC Johnson

15/09/2017

De Amerikaanse fabrikant van onderhoudsproducten SC Johnson neemt de ecologische schoonmaakproducenten Ecover en Method over van hun moederbedrijf People Against Dirty. Daarbij geeft het bedrijf geen financiële details vrij. 

Unilever heeft interesse in Estée Lauder

25/08/2017

Er gaan geruchten de ronde dat meerdere partijen interesse tonen in een overname van cosmeticabedrijf Estée Lauder. Daarbij zouden onder andere L’Oréal en Unilever een bod overwegen.

Cosmeticaketen Atelier Rebul groeit snel in België

07/08/2017

De Deense cosmeticaketen Atelier Rebul wil de komende maanden snel groeien in België. In juli opende ze al de eerste twee vestigingen in Hasselt en Gent en daar komen snel nog winkels bij in Antwerpen, Brugge en Leuven.

Sephora lanceert nieuw, kleiner winkelconcept

24/07/2017

Cosmeticaproducent Sephora heeft in de Verenigde Staten een nieuw en kleiner winkelconcept gelanceerd. Het bedrijf mikte tot nu toe vooral op grote winkels, maar experimenteert nu dus ook op kleinere schaal.

The Body Shop in Braziliaanse handen

29/06/2017

Het stond in de sterren geschreven en het is nu ook bevestigd: L’Oréal heeft zijn Britse winkeldochter The Body Shop verkocht aan het Braziliaanse Natura Cosméticos. Het contract is deze week ondertekend, zo klinkt het in Parijs.

Back to top