Kruidvat ‘op koers’ met schrappen rookwaren

Kruidvat
Kruidvat

Slechts enkele tientallen vestigingen van drogisterijketens Kruidvat en Trekpleister verkopen nog tabakswaren. Zowel in Nederland als in België zal de ombouw van de winkels binnenkort volledig zijn afgerond.

 

Afbouw in fases

Begin 2018 had A.S. Watson Health & Beauty Benelux, het moederbedrijf van de ketens Kruidvat en Trekpleister, aangekondigd dat sigaretten helemaal uit de rekken zouden verdwijnen. "Gezondheid neemt een steeds belangrijker plaats in in onze winkels. Tabak past daar gewoon niet meer bij", zei topman Gerard van Breen toen daarover. Hij gaf mee dat de afbouw in fases zou verlopen, omdat de winkels in het kader van het project worden omgebouwd, wat niet in één keer kan. De ambitie was om tegen eind dit jaar de rookwaren in alle winkels te schrappen.

 

Die timing haalt de retailer nipt in Nederland: daar zijn nu ruim duizend filialen omgebouwd. Voor het eind van het jaar zijn ook de laatste vijftig vestigingen sigarettenvrij, meldt de keten aan RetailNews. In België zal de retailer voor eind 2020 volledig zijn gestopt met de verkoop van tabak, zegt woordvoerder José Mes aan RetailDetail: "Op dit moment verkoopt slechts nog een tiental Kruidvat-filialen in België tabak, wat betekent dat we al in ruim 250 winkels in België zijn gestopt."

 

A.S. Watson is naar eigen zeggen de eerste grote retailer in Europa die beslist om geen rookwaren meer te verkopen. In Nederland heeft ook Lidl aangekondigd te zullen stoppen met tabak, tegen 2020.