Lidl stunt met bijzonder goedkope parfums voor Valentijn | RetailDetail

Lidl stunt met bijzonder goedkope parfums voor Valentijn

Lidl stunt met bijzonder goedkope parfums voor Valentijn

Het is binnenkort Valentijn, en daar wil ook Lidl zijn graantje van meepikken. Op 6 februari liggen er bij de discounter twee spotgoedkope parfums in de rekken: voor slechts 3,99 euro koopt u Suddenly Madame Glamour voor vrouwen en Gibellini X-Bolt voor mannen. De parfums blijken volgens kenners wel opvallend veel weg hebben van de véél duurdere Coco Mademoiselle van Chanel en Bottled van Hugo Boss.

Wellicht synthetische ingrediënten

Voor alle duidelijkheid: Lidl zelf vermeldt de namen van de illustere parfums niet - kwestie van de consument niet bij de neus te nemen en eventuele rechtszaken te voorkomen - maar wijst er in zijn perscommunicatie wel op dat bij een test onder 150 vrouwen, negen op de tien "het Lidl-parfum boven het designermerk" verkiezen.


"Het grote verschil is te vinden bij de ingrediënten", zegt voormalig beautyjournaliste Sofie Albrecht, die onlangs de blog Café Cosmétique lanceerde. "Door het opmerkelijke prijsverschil weet je dat de ingrediënten van Lidl niet kunnen tippen aan de kwaliteit van Chanel. Bovendien speelt ook de techniek een rol: wat Chanels huisparfumeur Jacques Polge met veel zorg creëerde, kan niet worden vergeleken met iets dat wordt nagebootst in een anoniem labo. Een niet-geoefende neus die het parfum niet kent, zal het verschil niet meteen opmerken, maar een geur moet ook evolueren en een goedkope kopie zal nooit even lang blijven hangen."

 

Volgens KU Leuven-toxicoloog Jan Tytgat is het grote prijsverschil wellicht te verklaren door het gebruik van synthetische ingrediënten. "Als we er gemakshalve van uitgaan dat het effectief een gelijkaardig product is, dan veronderstel ik dat er meer synthetische producten inzitten. Dat maakt het niet slechter of niet gevaarlijk, maar wel goedkoper", zegt hij in Het Belang van Limburg.

 

Zeker minder marketingkosten

Al speelt er nog iets mee. "Want uiteindelijk gaat maar zo'n 30 procent van de kostprijs naar de productie", voegt Gino Van Ossel, professor marketing aan de Vlerick Business School, er in dezelfde krant nog aan toe. "Liefst 50 procent gaat naar de marketing. En dat is heel breed: van reclame tot de presentatie in de winkel."

 

En dan is er nog de marge voor de parfumerie(keten): "Lidl verdient misschien heel weinig aan dit parfum, maar kan het gebruiken om mensen te lokken naar zijn winkels en andere producten aan de man te brengen. Parfumeries moeten leven van de opbrengsten van die parfums. Hier zijn de winstmarges dus veel groter", besluit Gino Van Ossel.

 

"Schot voor de boeg"

Of de goedkope 'varianten' zullen aanslaan, valt af te wachten: "Het is een schot voor de boeg", zegt Pieterjan Rynwalt, woordvoerder van Lidl. "De drempel naar de discounter is fel verlaagd, dat weten we allemaal. Feestmaaltijden worden nu zonder probleem hier gekocht. Of de consument ook dit soort cadeaus voor zichzelf of anderen gaat kopen, zal moeten blijken. 14 februari wordt in elk geval een goede test", zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Cultmerk Aesop komt naar Antwerpen

04/06/2018

Het Australische schoonheidsmerk Aesop komt binnenkort met een eigen winkel naar Antwerpen: een voormalige sapjesbar aan de Nationalestraat krijgt de primeur. 

A.S. Watson (Kruidvat) lanceert online apotheek PharmaXpert.be

28/05/2018

Dank zij de lancering van een eigen online apotheek, PharmaXpert.be, kan de eigenaar van Kruidvat nu ook in België voorschriftvrije geneesmiddelen verkopen tegen voordelige prijzen.

Henkel en PostNL stappen in Nederlands wasplatform

24/05/2018

Een nieuwe Nederlandse startup, Dobbi, draait de was voor jou: de onderneming haalt thuis je vuile was op en brengt het schoon gestreken en gevouwen terug. PostNL en Henkel investeren al mee in het bedrijf, dat een nieuwe disruptor wil zijn.

Henkel houdt stand in onzekere marktomstandigheden

09/05/2018

Ondanks negatieve wisselkoerseffecten en logistieke problemen in de Verenigde Staten ziet Henkel toch positieve ontwikkelingen in het eerste kwartaal. De lijmafdeling deed het beter dan de divisies wasmiddelen en beauty.

Waarom Ecover niet meestapt in de promotie-oorlog

04/05/2018

Ecologische pionier Ecover mag weer wat rebelser worden en zoekt aansluiting bij de beginjaren. Het merk lanceert een nieuwe afwasmiddelfles en een televisiecampagne. De ambitie? Groei brengen in categorieën die onder druk staan.

P&G wil 100% recycleerbare verpakkingen tegen 2030

17/04/2018

Procter & Gamble kondigt nieuwe duurzaamheidsdoelen aan voor 2030, aangezien het de doelstellingen voor 2020 al voor een groot deel heeft gehaald. Tegen 2030 wil het onder meer alle verpakkingen recycleerbaar of herbruikbaar maken.