L'Oréal moet 80 miljoen boeten voor ‘gestolen’ haarproduct

Foto: Marina Tatarenko / Shutterstock.com

L’Oréal krijgt een boete van 91 miljoen dollar (80 miljoen euro) opgelegd in de Verenigde Staten, omdat het mogelijk een haarproduct heeft gestolen van start-up Olaplex. De zaak dateert uit 2015, toen L’Oréal Olaplex mogelijk wou overnemen.

 

Toeval of niet?

In 2015 zaten de Franse reus en de Californische start-up samen voor overnamegesprekken, die op niks uitmondden. Kort daarna kwam bij de Franse drogmeticareus echter met een nieuw product op de markt om haar te beschermen bij het kleuren. Het deed net hetzelfde als het product dat een duo van chemici bij Olaplex had uitgevonden en dat snel aan populariteit won in de Verenigde Staten.

 

Toeval? Nee, oordeelt de jury in de rechtszaak rond het geschil nu. L’Oréal zou twee patenten van Olaplex met de voeten hebben getreden, vertrouwelijke informatie uit de overnamegesprekken hebben misbruikt en handelsgeheimen hebben gestolen. De jury legt dan ook een schadevergoeding van 91,3 miljoen dollar op.

 

L’Oréal verdedigt nochtans dat het een jaar eerder een gelijkaardige formule had ontwikkeld, los van Olaplex, dat toen vanuit een garage in Californië opereerde en ook vandaag nog minder dan 30 mensen tewerkstelt. De cosmetica- en verzorgingsgroep heeft al laten weten zich tegen de uitspraak te verzetten en in beroep te gaan.

 

David versus Goliath

Een rechter moet nu evenwel nog beslissen over het eindbedrag. Dat kan ofwel gevoelig lager liggen, aangezien een bedrijf niet meermaals kan worden veroordeeld voor dezelfde feiten, ofwel nog een pak hoger. Dat laatste is mogelijk als de rechter oordeelt dat de inbreuken van L’Oréal opzettelijk waren. 

 

Volgens de jury waren ze dat alvast wel, maar de advocaat van Olaplex verwacht zo’n 37,4 miljoen dollar (33 miljoen euro) uit de brand te kunnen slepen. De advocaat noemde het geschil de strijd tussen David en Goliath.

 

In afwachting van het verdict was de verkoop van het product in de VS al stopgezet, maar L’Oréal beklemtoont dat de rechtszaak enkel en alleen op de Verenigde Staten betrekking heeft. Daarbuiten blijven de haarbeschermingsmiddelen dus wellicht gewoon te krijgen.