L'Oréal schrapt “bleke” terminologie

Product "white perfect" van L'Oréal in een winkel in Thailand
Foto: chanonnat srisura / Shutterstock.com

L'Oréal gaat alle verwijzingen naar "whitening" huidproducten schrappen: de cosmeticagroep zal bepaalde woorden, zoals "wit" of "bleek", niet meer gebruiken naar aanleiding van de huidige beweging en protesten tegen racisme.

 

Geen blekere huidtint

"De groep L'Oréal heeft besloten om de woorden whitener/whitening en bleek te verwijderen uit al haar producten die ontworpen zijn om de huid gelijkmatiger te maken", zei de Franse cosmeticagigant in een verklaring. Verdere details, zoals de vraag of de verpakkingen al dan niet onmiddellijk worden vervangen en of er een terugroeping komt, werden evenwel nog niet vrijgegeven.

 

Eerder nam Unilever in India ook al de beslissing om haar huidverlichtingscrème, die het op de markt brengt onder de naam "Fair & Lovely", een andere naam te geven. Het FMCG-bedrijf beloofde te stoppen met het gebruik van het woord "Fair" ("bleek") omdat het merk zegt "toegewijd te zijn aan het vieren van alle huidtinten", schrijft Le Figaro. Johnson & Johnson stopt zelfs helemaal met producten die de huid lichter maken, iets wat nochtans populair is in Azië en het Midden-Oosten. De verkoop wordt er zelfs verboden.

 

Het zijn allemaal marketingbeslissingen die volgen op het groeiende protest tegen racisme en discriminatie. Sinds de moord op de Amerikaan George Floyd in Minneapolis op 25 mei wordt wereldwijd actie gevoerd en daarbij komt ook steeds meer druk op bedrijven te staan om eveneens een standpunt in te nemen. In het kader daarvan krijgt ook rijstmerk Uncle Ben's wellicht een nieuw logo en houden een hele reeks grote merken, zoals Unilever en Coca-Cola, momenteel een boycot van Facebook.