Multipharma verkoopt parafarmacieketen iU aan Fransen

Foto: Shutterstock

Multipharma verkoopt parafarmacieketen iU (een soort apotheek waar wel verzorgingsproducten, maar geen geneesmiddelen worden verkocht) aan Franse investeerders. De omzetten vielen de laatste jaren terug.

 

Eerste parafarmacies in België

iU, vroeger bekend onder de naam Equiform, telt 21 winkels in België en Luxemburg en was de eerste keten van zijn soort in België. In de vestigingen, die vooral in winkelcentra te vinden zijn, worden verzorgings- en schoonheidsproducten verkocht, maar geen geneesmiddelen of producten op voorschrift. Er is ook geen apotheker aanwezig.

 

Het concept van de parafarmacie is in Frankrijk veel meer ingeburgerd dan in België, maar met de opkomst van e-commerce en ketens zoals Medi-Market, die ook steeds meer fysieke vestigingen openen, worden consumenten er ook hier stilaan mee vertrouwd. iU blijkt evenwel vooral te lijden onder die verscherpte concurrentie: de omzetten lopen al enkele jaren terug, bericht De Tijd.

 

Focus op apotheken

In 2016 en 2017 boekte de keten bovendien verlies. In dat laatste jaar gaf iU zelfs zijn webshop op, om de focus te verleggen naar het eigen e-commercekanaal van Multipharma. De reden van de verkoop luidt dan ook dat Multipharma zich meer wil toespitsen op zijn kernactiviteiten. 

 

Welk bedrag met de overname gepaard gaat, is niet bekendgemaakt. Ook is niet duidelijk wie de kopers precies zijn. Volgens De Tijd gaat het om een consortium van Franse privé-investeerders, waaronder de zakenman Jean-François Mallinjoud. iU is goed voor een omzet van zo’n 26 miljoen euro.