Ontex profiteert van vertrek Kimberly-Clark | RetailDetail

Ontex profiteert van vertrek Kimberly-Clark

Ontex profiteert van vertrek Kimberly-Clark

Luierfabrikant Ontex heeft in het eerste halfjaar van 2014 een omzet van 809,9 miljoen euro geboekt, op vergelijkbare basis 8,4% meer dan in dezelfde periode van 2014. Het bedrijf verdiende daarop een nettowinst van 11,9 miljoen euro.

Winst door weggevallen concurrent

Op de mature markten profiteerde Ontex onder meer van het wegvallen van concurrent Kimberly-Clark. Het rivaliserende concern heeft de verkoop van zijn luiers namelijk grotendeels gestaakt, omdat het er niet in slaagde om met Huggies een voldoende groot marktaandeel te verwerven. De klanten waarvoor Ontex werkt, konden daardoor hun verkopen opvoeren.

 

Op vergelijkbare basis namen de verkopen op de mature markten dan ook met 8,2% toe. Ontex geeft wel toe dat het grootste deel van de omzetstijging die hierdoor kon worden geboekt intussen wel behaald is. 

 

Op de groeimarkten dikte de verkoop van Ontex 24,6% aan. Vooral in Centraal-Europa en zelfs in Rusland kon de verkoop worden opgevijzeld. De lokale productie hielp hier een handje.

 

In het Midden-Oosten, Afrika en Azië trok de omzet met 12% aan. Er waren goede verkopen in onder meer Turkije - dat goed is voor de helft van de verkopen in deze geografische omschrijving, Marokko en Pakistan. Vooral de demografische ontwikkelingen kwamen de luierfabrikant ten goede.

 

Beursgang zet rem op winstevolutie

De medische divisie – die zich richt op volwassenen met incontinentie – zag haar omzet met 2,7% aantrekken. Vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland liep het goed, mede door stijgende afleveringen aan huis. Ook in Frankrijk en Italië werden goede resultaten neergezet, door het afsluiten van nieuwe contracten en het winnen van tenders. 

 

Alles bijeen leverde dit Ontex een nettowinst op van 11,9 miljoen euro in het eerste halfjaar. In 2013 bleef de wijzer na dezelfde periode nog staan op 11,3 miljoen euro. Nochtans kostte de beursgang, die het bedrijf dit jaar deed, 20 miljoen euro. De financiële operatie zorgde er wel voor dat Ontex zijn nettoschuldenberg kon afbouwen van 886,7 miljoen euro naar 532,8 miljoen euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Cultmerk Aesop komt naar Antwerpen

04/06/2018

Het Australische schoonheidsmerk Aesop komt binnenkort met een eigen winkel naar Antwerpen: een voormalige sapjesbar aan de Nationalestraat krijgt de primeur. 

A.S. Watson (Kruidvat) lanceert online apotheek PharmaXpert.be

28/05/2018

Dank zij de lancering van een eigen online apotheek, PharmaXpert.be, kan de eigenaar van Kruidvat nu ook in België voorschriftvrije geneesmiddelen verkopen tegen voordelige prijzen.

Henkel en PostNL stappen in Nederlands wasplatform

24/05/2018

Een nieuwe Nederlandse startup, Dobbi, draait de was voor jou: de onderneming haalt thuis je vuile was op en brengt het schoon gestreken en gevouwen terug. PostNL en Henkel investeren al mee in het bedrijf, dat een nieuwe disruptor wil zijn.

Henkel houdt stand in onzekere marktomstandigheden

09/05/2018

Ondanks negatieve wisselkoerseffecten en logistieke problemen in de Verenigde Staten ziet Henkel toch positieve ontwikkelingen in het eerste kwartaal. De lijmafdeling deed het beter dan de divisies wasmiddelen en beauty.

Waarom Ecover niet meestapt in de promotie-oorlog

04/05/2018

Ecologische pionier Ecover mag weer wat rebelser worden en zoekt aansluiting bij de beginjaren. Het merk lanceert een nieuwe afwasmiddelfles en een televisiecampagne. De ambitie? Groei brengen in categorieën die onder druk staan.

P&G wil 100% recycleerbare verpakkingen tegen 2030

17/04/2018

Procter & Gamble kondigt nieuwe duurzaamheidsdoelen aan voor 2030, aangezien het de doelstellingen voor 2020 al voor een groot deel heeft gehaald. Tegen 2030 wil het onder meer alle verpakkingen recycleerbaar of herbruikbaar maken.