Stormloop op corona zelftesten bij Aldi

AESKU.GROUP GmbH & Co. KG

Afgelopen zaterdag konden Aldi-klanten in Duitsland sneltesten kopen om het coronavirus op te sporen. Maar in een mum van tijd waren ze zowat overal uitverkocht. Verschillende andere retailers zullen de tests binnenkort ook aanbieden.

 

Grote vraag

De ‘stunt’ van de discounter leidde zaterdag tot grote drukte en lange wachtrijen bij heel wat Aldi-filialen in Noordrijn-Westfalen, meldt de Duitse omroep WDR. Kort na de opening van de winkels waren de weinige tests in de meeste winkels uitverkocht.

 

Nochtans had de retailer de verkoop gelimiteerd op één pak van vijf tests per klant. Zo’n pakket was te koop voor 24,99 euro, zijnde net geen 5 euro per test. Concurrent Lidl bood identieke testpakketten eerder aan via zijn website voor de prijs van 21,99 euro, maar ook daar was de voorraad snel uitgeput. Aldi heeft wel al aangekondigd dat er weldra een nieuwe lading tests in de winkels zal liggen.

 

In de komende weken willen ook andere retailers op de kar springen. De drogisterijketens DM en Rossmann zouden nog deze week met de verkoop van sneltests starten. Later volgen dan wellicht de apotheken en retailers als Kaufland, Edeka, Netto of Rewe.

 

15 minuten

De uitslag van de test is binnen de 15 minuten beschikbaar. Maar om betrouwbaar te zijn, moeten de resultaten wel binnen de gestelde tijd worden afgelezen. De snelle test kan door iedereen zonder specifieke kennis worden uitgevoerd.

 

In België zijn de sneltests niet vrij verkrijgbaar, hoewel de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) ervoor pleit ze onder toezicht in apotheken beschikbaar te stellen. De Belgische beroepsvereniging van artsen-specialisten in Medische Biopathologie is daar geen voorstander van. Maar afgelopen vrijdag heeft het Overlegcomité besloten de weg vrij te maken voor deze snelle tests, schrijft RTBF.