Tonnen namaakwaspoeder en -shampoo in buurtsupermarkten

Tonnen namaakwaspoeder en -shampoo in buurtsupermarkten

De voorbije maanden hebben 25 kleinere buurtsupermarkten in Antwerpen, Brussel, Mechelen en Luik controleurs van de FOD Economie over de vloer gekregen. De inspecteurs van de cel Namaak namen alles samen meer dan tien ton namaakwaspoeder, 600 liter namaakwasmiddel en 1500 flacons namaakshampoo van bekende merken in beslag.

Gerichte controles in "verdachte" winkels

Dat er zoveel namaakproducten aangetroffen werden, is te verklaren doordat de inspecteurs 25 buurtsupermarkten controleerden waar er vóór aanvang van de controle reeds duidelijke aanwijzingen bestonden dat er een en ander niet in orde was. Het vermoeden bleek te kloppen voor liefst 21 van de 25 geviseerde zaken.

 

De namaak ging - zoals verwacht - vooral om wasmiddelen en shampoos van bekende merken zoals Head & Shoulders, Ariel en Dash, en dan vooral de grote verpakkingen van meer dan vijf kilo). De namaakproducten bleken zo goed als niet te onderscheiden van het origineel.  Het onderzoek bij de buurtsupermarkten kreeg overigens nog een staartje, met de inbeslagname van meer dan 4.000 flessen vloeibaar wasmiddel bij een groothandelaar.

Niet zonder risico

De cel Namaak van de FOD Economie doet dit soort van controles naar eigen zeggen niet enkel om economische redenen, maar ook omwille van de mogelijke gezondheidsrisico's. "Het grootste risico van deze namaakproducten is dat men niet zeker is van de samenstelling ervan", klinkt het.

 

Meestal gaat het dan 'slechts' om producten van slechte kwaliteit, waardoor kledij mogelijk minder fris ruikt, maar er kunnen ook stoffen in zitten die een risico inhouden voor de gezondheid, waarschuwt de FOD Economie.

 

Tags: