Vlaamse ‘luierkoning’ zet voet aan wal in Amerika

Vlaamse ‘luierkoning’ zet voet aan wal in Amerika

Het Belgische Drylock van ‘luierkoning’ Bart Van Malderen (ex-Ontex) strijkt neer in de Verenigde Staten: het koopt Presto Absorbent, gespecialiseerd in incontentieluiers voor volwassenen. Die groeimarkt geraakt eindelijk uit de taboesfeer, aldus Van Malderen.

71 miljoen dollar

Tien jaar geleden verkocht Bart Van Malderen zijn familiebedrijf Ontex en vandaag leidt hij Drylock, producent van pulploze babypampers, inlegkruisjes en incontinentieluiers. Met een omzet van bijna 300 miljoen euro is Drylock intussen een te duchten concurrent voor Ontex, zeker na de overname van de Amerikaanse producent van incontentieluiers Presto Absorbent voor 70 miljoen euro. De fabriek in Eau Claire (Wisconsin) wordt meteen ook het Amerikaanse hoofdkwartier van Drylock, dat op die manier een flinke voet aan de grond krijgt in de Amerikaanse retail.

 

Voor de Belgische luierkoning is het de tweede grote overname (na die van het Italiaanse CIP Assorbenti in de herfst van 2015), maar zeker niet de laatste, zegt Bart Van Malderen aan De Tijd: “Met Ontex heb ik 26 deals gesloten. Ook voor Drylock zal deze overname niet het eindpunt zijn.”

 

“Eindelijk is het taboe doorbroken”

Dat incontinentieluiers een groeimarkt vormen, hoeft geen betoog: we worden almaar ouder, en dus krijgen meer en meer mensen vroeg of laat te kampen met urineverlies als gevolg van degeneratieve ziektes die het zenuwstelsel aantasten. Opmerkzame lezers hebben wellicht al de grappige tv-spot van Tena gezien die zich specifiek richt tot… mannen, voor wie het thema voorlopig nog steeds een taboe is. Het spotje loopt nog de hele maand januari en zeer positief wordt onthaald door urologen: die zijn wát blij zijn dat het "taboe eindelijk doorbroken" is.

 

“Dit is de allereerste keer dat ik op tv een spotje zie voor mannen met urineverlies. Het werd hoog tijd. Steeds meer mannen hebben er last van, maar geen één durft erover te praten”, zegt dokter Ignace Billiet van het Urologisch Centrum Kortrijk in Het Nieuwsblad. Volgens uroloog Bo Coolsaet krijgt het gros van de mannen al vanaf zijn 45 te maken met urineverlies. “Vroeger moesten die zich behelpen met inlegkruisjes van hun vrouw of strookjes luier”, klinkt het nog in de krant.