1.000 Duitse en 27 Belgische jobs weg bij Media Markt en Saturn

Tupungato / Shutterstock.com

Media Markt en Saturn gaan door met bezuinigen: op de Duitse thuismarkt sluiten 13 winkels en verliezen 1.000 medewerkers hun baan. Ook in België schrapt de retailer enkele banen, maar er sluiten geen winkels. 

 

Besparen op huurkosten

Media Markt en Saturn hebben werknemers in Duitsland in een brief laten weten dat 13 winkels tegen september de deuren sluiten en ongeveer 1.000 banen verloren gaan. Dat bericht Lebensmittel Zeitung. De grote oorzaak is de digitalisering: e-commerce groeit en bloeit, terwijl de verkoop in de fysieke winkels tanende is. Ook de coronapandemie is daar niet vreemd aan.

 

Door het winkelnetwerk te verkleinen hoopt moederholding Ceconomy vooral “aanzienlijk” op huurkosten te besparen. Wellicht zullen in de toekomst andere winkels ook kleiner worden gemaakt. Op dit moment tellen Media Markt en Saturn nog 419 fysieke winkels op de Duitse thuismarkt. 


In augustus vorig jaar kondigde de elektroretailer al een grootscheeps internationale reorganisatie aan. CEO Düttmann wil de organisatiestructuur vereenvoudigen en meer centraliseren, zodat lokale filialen minder zelfstandigheid genieten. Ook verlieslatende winkels over heel Europa zouden de deuren moeten sluiten. Zo’n 3.500 banen waren naar schatting in gevaar. Of de 1.000 Duitse jobs daar nu bij horen, is nog niet duidelijk.


Ook in België verdwijnen er enkele banen. Het gaat om 9 jobs op het hoofdkantoor in Zellik en 18 banen in de winkels, zo heeft woordvoerster Janick De Saedeleer aan Belga meegedeeld. Er zullen in België evenwel geen winkels sluiten en de retailer hoopt naakte ontslagen te vermijden.