Alibaba koopt Duitse specialist in big data

Foto: Shutterstock

Alibaba heeft de Duitste dataspecialist Data Artisans gekocht. Het Chinese e-commercebedrijf werkte al met de software van het bedrijf, die vooral geschikt is om 'big data' te verwerken, en wil die nu verder helpen ontwikkelen.

 

Samen software ontwikkelen

De voorspelling dat Alibaba in Europa en met name in Duitsland op overnamepad is, komt na amper een week al uit: de Chinezen nemen Data Artisans over, een softwareontwikkelaar uit Berlijn. Zo breidt Alibaba zijn al bestaande samenwerking met het bedrijf uit en wil het ook samenwerken aan de uitbouw van Apache Flink, software die grote hoeveelheden gegevens helpt te verwerken. Met de overname zou 90 miljoen euro gemoeid gaan. 

 

In 2014 creëerde Data Artisans (ook gekend als dA) de open-sourcesoftware Apache Flink, om op een gebruiksvriendelijke manier gegevensverwerking op grote schaal mogelijk te maken. Sindsdien werken de ontwikkelaars aan het verbeteren van de prestaties en het gebruik van Apache Flink, in het bijzonder voor grote bedrijven. Sinds 2016 is Alibaba ook een daarvan, en de Chinezen verbinden zich er bij de overname toe de de software te delen met de open-sourcecommunity. Andere grote klanten van dA zijn onder meer eBay, Ericsson, Huawei, Lyft, OTTO Group, Uber en Zalando.

 

Open source voor “moderne bedrijven”

“Door gebruik te maken van de technologische expertise van beide teams en de gedeelde passie om de open-sourcecommunity te ontwikkelen, zijn we ervan overtuigd dat deze strategische alliantie de groei van de Flink-community verder zal versterken, de gegevensverwerkingstechnologieën zal versnellen en een meer open, collaboratieve en constructieve zal helpen creëren voor ontwikkelaars wereldwijd, om zo ‘big data’-verwerking en real-time toepassingen voor moderne bedrijven mogelijk te maken”, zegt Jingren Zhou, vicevoorzitter van Alibaba Group.

 

De overname is dan ook een natuurlijke volgende stap, aldus beide partijen. Alibaba is “open source en onze missie toegewijd, en enthousiast om de technologische vooruitgang van Flink naar een hoger niveau te tillen”, volgens dA-oprichters Kostas Tzoumas en Stephan Ewen. Het bedrijf beweert alvast dat het een ondersteunende omgeving voor nog meer ontwikkelaars wereldwijd wil bieden, wat dan weer andere innovaties rond bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie en het internet der dingen kan ondersteunen. Voor Alibaba is het de eerste overname in Europa, maar vast niet de laatste.