AliPay maakt Chinezen op gezichtsherkenning mooier

Omdat selfies nu eenmaal moeten flatteren, voegt Alibaba-dochter Alipay nu ook 'schoonheidsfilters' toe aan zijn gezichtsherkenningssoftware. Chinezen klaagden er immers over dat ze er lelijk zouden uitzien op de betaalterminals.

 

Geen selfies zonder filter

Gezichtsherkenning wordt in China al veelvuldig gebruikt, ook bij het betalen in winkels of zelfs om een metrokaartje te kopen. AliPay, de betaalapp van Alibaba, biedt zo 'Smile to Pay' aan, een betaalsysteem dat onder meer bij Burger King is getest. Het bedrijf merkte echter dat het betalen met gezichtsherkenning aan terminals veel meer door mannen dan door vrouwen wordt gebruikt. 

 

Uit een online bevraging bleek waarom: meer dan 25.000 Chinezen (60% van de respondenten) reageerden desgevraagd dat ze er op de foto's bij de betaalterminal slechter uitzien dan in het echt en dat het automatische camerakiekje hen er zelfs lelijk laat uitzien. Slechts 27% van de respondenten was van mening dat het betaalmechanisme belangrijker is dan hoe ze eruitzien op de foto.

 

Knapper op betaalterminals

Alibaba heeft nu gereageerd dat het – al binnen de week – een filter gaat toevoegen aan Smile to Pay, die gebruikers 'mooier' maakt. De filter zal automatisch worden toegepast op elke foto en zal bepaalde gelaatstrekken verbeteren of accentueren, vergelijkbaar met sommige Snapchat- of Instagramfilters. In de mobiele app bestond zo'n filter al, dus het gaat enkel over de fysieke terminals in winkels.

 

Achter de schermen slaat AliPay overigens wel de ongefilterde foto op, maar op de displays en terminals krijgen gebruikers alleen de 'gecorrigeerde' versie te zien. Nu valt af te wachten of Chinese rivaal WeChat, die een soortgelijk betaalsysteem met gezichtsherkenning heeft, ook met eigen schoonheidsfilters op de proppen komt.

 

Gezichtsherkenning, mobiel betalen, zelf-checkouts, ... China is een broeihaard van technologie en innovatie in retail. Daarom organiseert RetailDetail ook regelmatig retailhunts voor bedrijfsleiders naar deze unieke wereldmacht. Klik hier voor meer informatie.