Amazon Alexa geeft nu ook medisch advies

Foto: Zapp2Photo / Shutterstock.com

Alexa, de stemassistent van Amazon, geeft nu ook medisch advies: in samenwerking met de Britse gezondheidsdienst NHS beantwoordt Alexa vragen over ziekte en gezondheidszorg.

 

Alexa helpt bij migraine of griep

Britten kunnen hun slimme luidspreker Amazon Echo voortaan vragen stellen over hun gezondheid en binnen een paar seconden antwoord krijgen, kwam Fast Company te weten.

 

De vragen kunnen gaan van hoe migraine te behandelen tot wat de symptomen van griep zijn. Volgens de NHS is het systeem vooral handig voor ouderen, blinde mensen en anderen die minder makkelijk op het internet naar informatie kunnen zoeken. Op deze manier is de informatie toch professioneel en officieel gecontroleerd. De Britse NHS hoopt ook dat mensen minder snel naar de dokter of naar het ziekenhuis zullen gaan voor kleinigheden als ze thuis al verder geholpen worden. 

 

Toch is de samenwerking tussen de Britse overheid en Amazon controversieel: critici, waaronder de activistengroepering Big Brother Watch, stellen dat het bijzonder gevaarlijk is om het Amerikaanse bedrijf toegang te geven tot zo’n vertrouwelijke informatie als de gezondheidsvragen van Alexa-gebruikers. Amazon reageert echter dat alle data geanonimiseerd en beschermd wordt, en dat klanten hun geschiedenis kunnen beluisteren en desgewenst wissen. Al is dat natuurlijk geen garantie op echte vertrouwelijkheid, bleek vandaag nog maar eens...