"Amazon het goedkoopst, maar niet de beste service"

"Amazon het goedkoopst, maar niet de beste service"
Shutterstock

Een onderzoek van De Standaard tussen honderd populaire elektrotoestellen wijst Amazon duidelijk aan als de goedkoopste. Klanten die een goede service willen, zijn echter beter af bij Coolblue en Media Markt.

 

Media Markt 13% duurder

Met de vraag "Waar zijn elektroproducten het goedkoopst" trok de krant De Standaard naar vergelijk.be. De vergelijkingswebsite leverde een lijst af van de honderd meest bekeken elektroproducten, voorzien van de prijzen zoals die gelden bij online retailers Amazon, Coolblue en Media Markt. Andere webwinkels werden evenwel niet meegenomen in het onderzoek.

 

In meer dan 80% van de gevallen laat Amazon zijn concurrenten ver achter zich als het aankomt op de aankoopprijs. Coolblue is over het algemeen 17% duurder, Media Markt doet het iets beter met een prijsverschil van 13% tegenover Amazon.de, de Duitse website van Amazon die vandaag ook al in het Nederlands beschikbaar is. 

 

Belg gaat voor 'ropo'

Media Markt België zelf ziet in Amazon.de evenwel geen directe concurrent: "Slechts 5.350 van de 250.000 producten in ons gamma zijn ook te vinden bij Amazon Duitsland," zegt woordvoerder Janick De Saedeleer. De multimediaketen vergelijkt wel met andere Belgische spelers als Coolblue en Vanden Borre en hanteert voor meer dan de helft van de producten exact dezelfde prijs.

 

Volgens vergelijk.be-oprichter Ben Kerkhof is de agressieve prijzenpolitiek van Amazon een duidelijk teken dat het Amerikaanse bedrijf zich in de markt wil inkopen. Toch kiezen de Belgen nog steeds voor aankopen in de fysieke winkel, zo meent hij: "Van onze bezoekers doet 60% aan 'ropo', dat staat voor 'research online, purchase offline'." Ook windowshoppen, waarbij de consument rondkijkt in een bakstenen winkel en nadien online koopt, blijft populair.

 

Ook in Nederland blijkt Amazon in ongeveer de helft van de gevallen goedkoper te zijn dan zijn concurrenten; in Frankrijk zijn de Amerikanen zelfs de onbetwiste marktleider voor e-commerce. In dat land heeft Amazon wel een volwaardige webwinkel, terwijl België en Nederland voorlopig nog aangewezen zijn op Amazon Duitsland. Maar als Amazon met een echte webwinkel van start gaat in België en Nederland, dan zou dat wel eens voor een grote verschuiving kunnen zorgen op de markt.