Amazon-medewerkers luisteren mee via Alexa

Amazon medewerkers luisteren mee via Alexa
Shutterstock.com

Amazon laat duizenden medewerkers luisteren naar opgenomen commando’s van gebruikers, om het logaritme van de spraakassistent Alexa te verbeteren. Daarbij krijgen de werknemers ook veel gevoelige informatie te horen.

 

Gevoelige informatie

Uit getuigenissen die Bloomberg verzamelde blijkt dat een heel team van duizenden Amazon-medewerkers meeluisteren naar opnames van alledaagse gesprekken. De opnames zijn gemaakt door Alexa, de virtuele assistent van Amazon. Ze worden vervolgens getranscribeerd en van opmerkingen voorzien door Amazon-medewerkers, met als doel de software van Alexa te verbeteren.

 

Hoewel de meeste opnames erg banaal en onschuldig zijn, krijgen die medewerkers van alles te horen, van mensen die vals zingen in de douche tot geluiden die wijzen op geweld of kinderen die om hulp schreeuwen. Volgens twee werknemers was er in één van hun opnames zelfs duidelijk een verkrachting te horen.

 

Volgens Amazon zijn er strikte procedures om met zo’n gevoelige opnames om te gaan. Maar de twee werknemers zeggen dat Amazon niet ingrijpt in dergelijke gevallen, omdat het bedrijf het niet als zijn taak ziet om in te grijpen.

 

Privacy respecteren

Een woordvoerder van Amazon heeft al gereageerd en stelt dat slechts een zeer klein gedeelte van de Alexa-opnames wordt beluisterd en uitgeschreven. Het zou ook onmogelijk zijn om te achterhalen van wie de opnames precies zijn.

 

Amazon heeft nooit officieel gemeld dat personeelsleden kunnen meeluisteren naar gesprekken. Tot nu toe heette het altijd dat de opnames gebruikt kunnen worden om de software te verbeteren. Wel is het zo dat Alexa-gebruikers via de instellingen het delen van geluidsfragmenten kunnen uitschakelen.