Apple: “20% marktaandeel, 92% van de sectorwinst” | RetailDetail

Apple: “20% marktaandeel, 92% van de sectorwinst”

Apple: “20% marktaandeel, 92% van de sectorwinst”

Van alle winst die de naar schatting duizend smartphoneproducenten wereldwijd maken, belandt liefst 92% in de kas van Apple. Dat danken de Amerikanen aan hun bijzonder hoge winstmarges, want de iPhone-maker heeft maar een marktaandeel van 20%.

Enkel Samsung kan nog min of meer mee

De opmerkelijke cijfers staan te lezen in een recent rapport van zakenbank Canaccord Genuity. Hoewel er een duizendtal producenten actief is op de markt van de smartphones, blijken er maar twee met de winst te gaan lopen: Apple en eeuwige concurrent Samsung. Apple zou uitkomen op 92% van de totale winst, terwijl Samsung tevreden moet zijn met 15%.

 

Aangezien beide reuzen samen meer dan 100% vertegenwoordigen, betekent dit dat de meeste andere producenten verlies draaien (of, in het beste geval, break-even). Microsoft bijvoorbeeld eindigt volgens Canaccord Genuity op een verlies van -4%: niet verwonderlijk dus dat Microsoft onlangs zijn mobiele divisie ten grave heeft gedragen.

 

Toch één kanttekening bij de cijfers: de zakenbank kijkt enkel naar de winst uit de verkoop van smartphones zelf en houdt dus geen rekening met andere smartphonegerelateerde inkomsten, bijvoorbeeld uit de verkoop van betalende apps (bij Xiaomi en Microsoft bijvoorbeeld) of uit de productie van componenten voor andere smartphoneproducenten (zoals Samsung, dat een belangrijke leverancier is voor de... iPhone).

 

Comeback van Nokia via merklicentie

Pittig detail: toen Apple in 2007 zijn allereerste iPhone op de markt bracht, vloeide ruim twee derde van de winst op de gsm-markt nog naar de kas van Nokia. Het Finse bedrijf was 14 jaar lang 's werelds grootste gsm-producent, maar miste de smartphone-trein compleet.

 

Al blijken de Finnen intussen wel een comeback te ambiëren: in een persbericht gewaagt Nokia zelf van een terugkeer "ten vroegste in het vierde kwartaal van 2016", want dan loopt de licentiedeal af met Microsoft (overeengekomen bij de verkoop van de smartphonetak). Hoe dan ook zal Nokia niet zelf gaan produceren - het heeft geen eigen fabrieken meer - maar eerder een 'merklicentie' geven aan een producent, zoals het eerder al deed met de Nokia N1 Android tablet. Waarmee de woordvoerder zo goed als bevestigt dat Nokia Windows als besturingssysteem gaat inruilen voor Android...

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ceconomy vindt vooral online groei

09/02/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van Media Markt en Saturn, heeft in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar een kleine omzetstijging weten te behalen dankzij een sterkere online verkoop. Zoals verwacht viel de winst wel terug.

Verzekeraar op één na grootste aandeelhouder Fnac-Darty

08/02/2018

Investeringsfonds Knight Vinke heeft zijn participatie in Fnac-Darty, de fusiegroep die ook de Belgische elektroketen Vanden Borre en de Nederlandse retailer BCC in handen heeft, verkocht aan verzekeringsmakelaar SFAM.

Ondanks tegenvallende verkoop recordwinst voor Apple

02/02/2018

Apple heeft in het eerste kwartaal van zijn boekjaar, dat eindigde op 30 december 2017, zijn records qua omzet en winst weten te breken. Toch zijn er ongunstige signalen, want de verkoop van de iPhone bleef onder de verwachtingen.

Computerchips drijvende factor achter recordwinst Samsung

31/01/2018

Het Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft ook in het vierde kwartaal een recordwinst gehaald, wat het vooral te danken heeft aan de chipdivisie. Daar blijven de prijzen immers erg hoog.

Fnac krijgt nieuwe stek in Gent

24/01/2018

De Gentse Fnac verhuist volgend jaar naar een nieuwe locatie. De winkel blijft wel in de Veldstraat, maar gaat naar een nieuw pand en zal een stuk kleiner zijn dan de huidige vestiging.

Schotse winkel ‘ontslaat’ Pepper-robot

23/01/2018

Een vestiging van de Britse keten Margiotta in Edinburgh heeft na amper een week besloten om een experiment met een Pepper-robot stop te zetten. Klanten zouden de robot verwarrend hebben gevonden.

Back to top