Apple: “20% marktaandeel, 92% van de sectorwinst”

Apple: “20% marktaandeel, 92% van de sectorwinst”

Van alle winst die de naar schatting duizend smartphoneproducenten wereldwijd maken, belandt liefst 92% in de kas van Apple. Dat danken de Amerikanen aan hun bijzonder hoge winstmarges, want de iPhone-maker heeft maar een marktaandeel van 20%.

Enkel Samsung kan nog min of meer mee

De opmerkelijke cijfers staan te lezen in een recent rapport van zakenbank Canaccord Genuity. Hoewel er een duizendtal producenten actief is op de markt van de smartphones, blijken er maar twee met de winst te gaan lopen: Apple en eeuwige concurrent Samsung. Apple zou uitkomen op 92% van de totale winst, terwijl Samsung tevreden moet zijn met 15%.

 

Aangezien beide reuzen samen meer dan 100% vertegenwoordigen, betekent dit dat de meeste andere producenten verlies draaien (of, in het beste geval, break-even). Microsoft bijvoorbeeld eindigt volgens Canaccord Genuity op een verlies van -4%: niet verwonderlijk dus dat Microsoft onlangs zijn mobiele divisie ten grave heeft gedragen.

 

Toch één kanttekening bij de cijfers: de zakenbank kijkt enkel naar de winst uit de verkoop van smartphones zelf en houdt dus geen rekening met andere smartphonegerelateerde inkomsten, bijvoorbeeld uit de verkoop van betalende apps (bij Xiaomi en Microsoft bijvoorbeeld) of uit de productie van componenten voor andere smartphoneproducenten (zoals Samsung, dat een belangrijke leverancier is voor de... iPhone).

 

Comeback van Nokia via merklicentie

Pittig detail: toen Apple in 2007 zijn allereerste iPhone op de markt bracht, vloeide ruim twee derde van de winst op de gsm-markt nog naar de kas van Nokia. Het Finse bedrijf was 14 jaar lang 's werelds grootste gsm-producent, maar miste de smartphone-trein compleet.

 

Al blijken de Finnen intussen wel een comeback te ambiëren: in een persbericht gewaagt Nokia zelf van een terugkeer "ten vroegste in het vierde kwartaal van 2016", want dan loopt de licentiedeal af met Microsoft (overeengekomen bij de verkoop van de smartphonetak). Hoe dan ook zal Nokia niet zelf gaan produceren - het heeft geen eigen fabrieken meer - maar eerder een 'merklicentie' geven aan een producent, zoals het eerder al deed met de Nokia N1 Android tablet. Waarmee de woordvoerder zo goed als bevestigt dat Nokia Windows als besturingssysteem gaat inruilen voor Android...

Tags: