Apple krijgt recordboete van 1,1 miljard in Frankrijk

Producten van Apple op bureau
mama_mia / Shutterstock.com

Een Franse rechter heeft Apple een recordboete van 1,1 miljard euro opgelegd. De multimediaproducent zou onafhankelijke verdelers hebben benadeeld met prijsafspraken en uitsluiting.

 

Prijsafspraken en bevoordeling

Apple en zijn groothandelaars in Frankrijk hebben illegale afspraken gemaakt, laat de Franse concurrentiewaakhond weten: de iPhoneproducent en zijn groothandelspartners zijn overeengekomen om niet met elkaar te concurreren, en zouden ook hebben tegengehouden dat andere distributeurs met elkaar concurreren.

 

Dat deden ze door prijsafspraken te maken: behalve voor de iPhone, werden voor ongeveer de helft van de Franse retailmarkt vaste prijzen opgelegd voor Apple-producten. Die prijsstrategie bemoeilijkte het voor andere verdelers om met nog lagere prijzen te concurreren.

 

De markt “gesteriliseerd”

Apple zou ook zowel voorraad als klanten zelf aan de twee groothandelspartners hebben toegewezen, zodat onafhankelijke ‘resellers’ geen kans meer maakten. Bij de lancering van nieuwe producten kregen zij bijvoorbeeld meer voorraad, terwijl andere verdelers net met voorraadtekorten kampten.

 

Zo hebben ze de groothandelsmarkt in feite "gesteriliseerd", zo citeert de Financial Times de concurrentiewaakhond. "De praktijken verzwakten bepaalde bedrijven, en in sommige gevallen, zoals die van eBizcuss, droeg het ertoe bij dat zij de markt verlieten", aldus de mededingingsautoriteit.

 

Tweede boete in twee maanden

Frankrijk heeft Apple daarom een boete van maar liefst 1,1 miljard euro opgelegd. Het is de hoogste dwangsom die ooit door de Franse concurrentieautoriteit aan één enkel bedrijf is opgelegd en past binnen de toenemende controle van Europa op de Amerikaanse technologiegiganten. Amper twee maanden geleden veroordeelde Frankrijk Apple al eens eerder omdat nieuwe software-updates zorgden voor vertraging bij oudere iPhone-modellen. Het bedrijf uit Cupertino moest daarvoor al 25 miljoen euro betalen.

 

De misbruiken deden zich volgens de Franse toezichthouder voor tussen 2005 en 2017, maar kwamen voor het eerst aan het licht na een klacht in 2012 van de onafhankelijke verdeler eBizcuss. Ook de twee betrokken groothandelaars werden beboet: Tech Data is veroordeeld tot een boete van 76 miljoen euro en Ingram Micro tot een dwangsom van 63 miljoen euro.

 

Apple werkt in Frankrijk, naast de eigen verkoopkanalen, met 2000 onafhankelijke verdelers. Het bedrijf reageerde meteen dat het sterk van mening verschilt met de uitspraak en dat het in beroep gaat. "Het heeft betrekking op praktijken van meer dan een decennium geleden en negeert 30 jaar juridisch precedent waar alle bedrijven in Frankrijk op vertrouwen", aldus de smartphonemaker, die ook nog toevoegt dat de uitspraak chaos zal veroorzaken voor bedrijven in alle sectoren.