Apple-verdeler Switch voert gerechtelijke reorganisatie door

Foto: mama_mia / Shutterstock.com

(update) Switch, reseller van Apple-producten in België, is onder schuldbescherming geplaatst. Er komt een gerechtelijke reorganisatie bij de winkelketen met 28 vestigingen.

 

Niet onder curatele

De grootste officiële verdeler van Apple-elektronica in België, Switch, heeft bescherming tegen schuldeisers aangevraagd en gekregen. Het bedrijf, met 28 winkels, start een reorganisatie onder gerechtelijke bescherming. Er wordt ook naar een akkoord met schuldeisers gezocht, zo bericht de Nederlandse site One More Thing.

 

Het bedrijf heeft het "verzoekschrift tot gerechtelijke reorganisatie door collectief akkoord" zelf ingediend, bevestigt CFO Harold Vanheel aan Data News, om voldoende kapitaal te kunnen garanderen voor de belangrijke opkomende eindejaarsperiode. De elektronicaketen moet de voorraden immers kunnen voorfinancieren.

 

"Dit betekent niet dat het bedrijf onder curatele staat of bankroet is", beklemtoont Vanheel. Over de impact van de reorganisatie op de medewerkers en de winkels maakt de financieel directeur echter nog niets bekend.

 

Snel oplopende schulden

Vanheel geeft toe dat het bedrijf de voorbije twee jaar te kampen heeft gehad met "sterk wijzigende marktomstandigheden" en dat ook de integratie van Easy-M met de moeilijkheden te maken heeft. Sinds de overname van concurrent Easy-M in 2017 zouden de schulden zijn opgelopen: het ging van 10 miljoen euro schuldenlast in 2016 naar 31 miljoen euro in 2017. Over het boekjaar 2018 zijn nog geen cijfers bekend.


Switch is een ‘Apple Premium Reseller’, wat betekent dat de winkelketen officieel erkend is door Apple als verdeler van zijn producten en ook zelf herstellingen mag uitvoeren. De verkooppunten van de keten bieden ook alleen maar elektronica van Apple aan.