Belgen zamelen record aan afgedankt elektro weer in | RetailDetail

Belgen zamelen record aan afgedankt elektro weer in

Belgen zamelen record aan afgedankt elektro weer in

De Belgische bevolking leverde in 2016 voor bijna 115.000 ton aan afgedankt elektromateriaal weer in. Dat is een nieuw record. Toch zal er nog een tandje moeten worden bijgestoken om tegen 2019 het objectief te halen.

Na jaren van daling weer een toename


De jongste drie jaar zat de inzameling van lampen en elektromateriaal – alles wat op baterijen werkt of waaraan een snoer hangt – door Recupel in een dalende beweging. In 2012 werd een voorlopige top van 114.443 ton aan afgedankt materiaal weer ingeleverd om vervolgens te dalen naar 111.357 ton in 2015. Of omgerekend per inwoner van 10,1 kg naar 9,57 kg.

 

In 2016 was er echter weer een kentering. De bijna 115.000 ton aan ingezamelde apparaten kwamen overeen met meer dan 32 miljoen toestellen. Per inwoner ging het om 10,2 kg.

 

Succes van recyclagepunten
 

Vooral de inzameling van lampen en klein elektro zaten in de lift. In beide gevallen werd een groei met meer dan 20 procent opgetekend. Algemeen directeur Peter Sabbe schrijft dat onder meer toe aan de uitbreiding en het succes van de recyclagepunten in warenhuizen, zelfbouwmarkten en elektrozaken. Ook in 2017 wil Recupel daar verder op inzetten.

 

Naast de recyclagepunten zamelt Recupel afgedankte elektro in via recyclageparken, kringwinkels (waar ze eventueel een tweede leven kunnen krijgen), en de winkels waar de consument een nieuw toestel koopt.

 

Nog tandje bijsteken

 

Het succes van de inzameling belet niet dat er nog een tandje moet worden bijgestoken. Met de huidige cijfers wordt 40% van het elektromateriaal gerecycleerd. Afspraken in de Europese Unie hebben de lat tegen 2019 op 65% gelegd.

 

Na recyclage krijgt meer dan 90% van de ingezamelde fracties weer een nuttige aanwending.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Leapp maakt doorstart in Nederland

20/07/2018

Leapp , een retailer van tweedehands Apple-toestellen, maakt in Nederland een doorstart onder leiding van het investeringsbedrijf van de oprichter. Begin juni ging de keten failliet, maar eind juli zou ze al opnieuw starten.

Samsung maakt zich zorgen over eigen groei

06/07/2018

Technologiegigant Samsung is niet positief over de eigen resultaten. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verwacht een niet al te geweldige groei in het tweede kwartaal van dit jaar: de verkoop van smartphones stelt teleur.

Matthias De Clercq van Coolblue naar Nexxworks

06/07/2018

Matthias De Clercq, de Belgische topman van Coolblue, verlaat het bedrijf om op 17 juli commercieel directeur te worden bij consultancybedrijf Nexxworks.

Ceconomy verkoopt zijn Russische divisie

21/06/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van MediaMarkt, werd nooit succesvol op de Russische markt. Het heeft nu een ruildeal bereikt met de lokale elektroketen M.video, waarin het ook een participatie neemt.

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

LVMH-topman Arnault pompt miljoenen in BackMarket

14/06/2018

BackMarket, een Franse start-up die zich positioneert als (super)marktplaats voor ‘refurbished’ ofte ‘opgelapte’ tweedehandse smartphones, tablets en laptops, heeft zopas 41 miljoen euro groeigeld opgehaald.