Computerchips drijvende factor achter recordwinst Samsung | RetailDetail

Computerchips drijvende factor achter recordwinst Samsung

Computerchips drijvende factor achter recordwinst Samsung
Shutterstock

Het Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft ook in het vierde kwartaal een recordwinst gehaald, wat het vooral te danken heeft aan de chipdivisie. Daar blijven de prijzen immers erg hoog.

 

Moeilijk kwartaal voor mobiele divisie

Samsung liet op basis van voorlopige cijfers begin deze maand al verstaan dat het mikte op een recordwinst voor het vierde kwartaal. Uiteindelijk kwam de operationele winst bij 15,2 biljoen won (11,4 miljard euro) 64% hoger uit dan een jaar geleden. Voor het hele jaar moet de winst zo 53,7 biljoen won (40 miljard euro) zijn, al worden de definitieve cijfers voor het volledige boekjaar pas later bekendgemaakt.

 

Het leeuwendeel van die recordwinst werd gehaald dankzij de chipdivisie en Samsung verwacht dat ook in 2018 de vraag naar chips hoog zal blijven. Voor de mobiele divisie was het vierde kwartaal minder positief. Daar was sprake van een klein operationeel verlies, vooral omdat Samsung veel meer geld uitgaf aan de marketing van zijn smartphones.

 

Ook de omzet was in het vierde kwartaal een stuk hoger dan een jaar eerder. In 2016 was de omzet 53,33 biljoen won, terwijl ze in 2017 gestegen is naar 65,98 biljoen won (49,7 miljard euro). Voor het volledige jaar steeg de omzet van 201,87 biljoen won naar 239,58 biljoen won (180 miljard euro).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Zo vertelt Philips Hue een emotioneel merkverhaal op de winkelvloer

24/05/2018

De geconnecteerde Hue-lampen bezorgen de verlichtingsmarkt nieuwe impulsen. Maar hoe breng je de klantreis in kaart voor een volstrekt nieuwe productcategorie? Dat is de uitdaging voor de trademarketingafdeling van Philips Lighting.

Verovering van Europa loopt voor Xiaomi via Parijs

23/05/2018

De Chinese smartphonefabrikant opende zopas een fysieke winkel in Parijs. Die betekent het vervolg van een ambitieus Europees expansieplan, maar het merk droomt ook hardop van een lancering in de Verenigde Staten.

Fnac Darty en MediaMarkt Saturn sluiten inkoopalliantie

16/05/2018

De Franse elektronicaretailer Fnac Darty, de groep achter het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft een inkoopalliantie gesloten met concurrent MediaMarkt Saturn.

Expansie duwt Suitsupply de rode cijfers in

15/05/2018

Forse investeringen in expansie brachten Suitsupply vorig jaar een mooie omzetgroei, maar ook een flink nettoverlies. Toch is dat de enige weg voorwaarts, meent de Nederlandse keten, die het oog strak op de Verenigde Staten gericht houdt.

HelloFresh verhoogt omzetprognose

14/05/2018

HelloFresh trekt zijn verwachtingen voor 2018 op: het bedrijf verwacht in 2018 tot 35% te groeien (eerder was dat maximum 30%) dankzij positieve cijfers in de Verenigde Staten, inmiddels de grootste markt voor de Duitsers.

Henkel houdt stand in onzekere marktomstandigheden

09/05/2018

Ondanks negatieve wisselkoerseffecten en logistieke problemen in de Verenigde Staten ziet Henkel toch positieve ontwikkelingen in het eerste kwartaal. De lijmafdeling deed het beter dan de divisies wasmiddelen en beauty.