Computerchips drijvende factor achter recordwinst Samsung

Computerchips drijvende factor achter recordwinst Samsung

Het Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft ook in het vierde kwartaal een recordwinst gehaald, wat het vooral te danken heeft aan de chipdivisie. Daar blijven de prijzen immers erg hoog.

 

Moeilijk kwartaal voor mobiele divisie

Samsung liet op basis van voorlopige cijfers begin deze maand al verstaan dat het mikte op een recordwinst voor het vierde kwartaal. Uiteindelijk kwam de operationele winst bij 15,2 biljoen won (11,4 miljard euro) 64% hoger uit dan een jaar geleden. Voor het hele jaar moet de winst zo 53,7 biljoen won (40 miljard euro) zijn, al worden de definitieve cijfers voor het volledige boekjaar pas later bekendgemaakt.

 

Het leeuwendeel van die recordwinst werd gehaald dankzij de chipdivisie en Samsung verwacht dat ook in 2018 de vraag naar chips hoog zal blijven. Voor de mobiele divisie was het vierde kwartaal minder positief. Daar was sprake van een klein operationeel verlies, vooral omdat Samsung veel meer geld uitgaf aan de marketing van zijn smartphones.

 

Ook de omzet was in het vierde kwartaal een stuk hoger dan een jaar eerder. In 2016 was de omzet 53,33 biljoen won, terwijl ze in 2017 gestegen is naar 65,98 biljoen won (49,7 miljard euro). Voor het volledige jaar steeg de omzet van 201,87 biljoen won naar 239,58 biljoen won (180 miljard euro).