Computerchips drijvende factor achter recordwinst Samsung | RetailDetail

Computerchips drijvende factor achter recordwinst Samsung

Computerchips drijvende factor achter recordwinst Samsung
Shutterstock

Het Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft ook in het vierde kwartaal een recordwinst gehaald, wat het vooral te danken heeft aan de chipdivisie. Daar blijven de prijzen immers erg hoog.

 

Moeilijk kwartaal voor mobiele divisie

Samsung liet op basis van voorlopige cijfers begin deze maand al verstaan dat het mikte op een recordwinst voor het vierde kwartaal. Uiteindelijk kwam de operationele winst bij 15,2 biljoen won (11,4 miljard euro) 64% hoger uit dan een jaar geleden. Voor het hele jaar moet de winst zo 53,7 biljoen won (40 miljard euro) zijn, al worden de definitieve cijfers voor het volledige boekjaar pas later bekendgemaakt.

 

Het leeuwendeel van die recordwinst werd gehaald dankzij de chipdivisie en Samsung verwacht dat ook in 2018 de vraag naar chips hoog zal blijven. Voor de mobiele divisie was het vierde kwartaal minder positief. Daar was sprake van een klein operationeel verlies, vooral omdat Samsung veel meer geld uitgaf aan de marketing van zijn smartphones.

 

Ook de omzet was in het vierde kwartaal een stuk hoger dan een jaar eerder. In 2016 was de omzet 53,33 biljoen won, terwijl ze in 2017 gestegen is naar 65,98 biljoen won (49,7 miljard euro). Voor het volledige jaar steeg de omzet van 201,87 biljoen won naar 239,58 biljoen won (180 miljard euro).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

"Beste jaar ooit" voor Deens schoenenmerk Ecco

14/03/2018

Ecco kijkt terug op 2017 als zijn beste financiële jaar ooit. Het Deense schoenenmerk, bekend om zijn 'volg-de-voet'-filosofie, overtrof met een groei van 8% de eigen verwachtingen.

Adidas sluit 2017 sterk af

14/03/2018

Het Duitse sportmerk Adidas heeft 2017 afgesloten met een omzetstijging van 16% bij gelijke wisselkoersen. Daarbij groeide de winst met bijna een derde. Voor 2018 verwacht Adidas opnieuw een groei van ongeveer 10%.

Slimme koelkast Samsung bestelt bij Albert Heijn

14/03/2018

Samsung en Albert Heijn gaan samenwerken voor online boodschappen: de nieuwe koelkasten van Samsung laten je vanop afstand in de koelkast kijken, waarna je met de Appie-app meteen de ontbrekende boodschappen kan bestellen.

Inditex groeit sterk dankzij online omzetstijging

14/03/2018

Inditex, eigenaar van modeketens Zara en Massimo Dutti, heeft het voorbije jaar een mooie groei opgetekend, ondanks een sterke euro. Vooral de online verkoop van kleding doet het erg goed.

Back to top