Consumentenbond wil langere garantie voor consumenten

Consumentenbond wil langere garantie voor consumenten
http://www.shutterstock.com/nl/pic-109919276/stock-photo-young-couple-in-consumer-electronics-store-looking-at-latest-laptop-television-and-photo-camera.html?src=o39MP-ItcS6iMV7XZorDoQ-1-14

De Consumentenbond wil dat er een aanpassing komt van de verwachte levensduur die wordt aangehouden bij een groot aantal producten. Die is vaak langer in de werkelijkheid dan op papier en dat heeft zijn effect op de garantie op het product.

Recht op een deugdelijk product

De Nederlandse consument heeft immers recht op een deugdelijk product gedurende de verwachte levensduur van hun aankoop. Die verwachte levensduur wordt gebruikt om te bepalen of een consument recht heeft op een kosteloze reparatie of vervanging van het product. Heel wat winkeliers houden echter vast aan de fabrieksgarantie of ze beroepen zich op een lijst met richtlijnen voor gebruiksduur van de brancheorganisatie Uneto-VNI.

 

De gebruiksduur op die lijst komt echter meestal niet overeen met de werkelijkheid, stelt de Consumentenbond na een enquête bij 6.800 Nederlanders rond de levensduur van bepaalde elektronica. Daaruit blijkt dat producten meestal langer meegaan dan wordt aangegeven door Uneto-VNI: zo stelt die dat navigatiesystemen slechts twee jaar zouden meegaan, terwijl die bij de consument gemiddeld zes jaar in gebruik blijft. Daarnaast blijkt dat duurdere producten niet altijd langer meegaan dan goedkopere producten, iets dat wel wordt beweerd door de branche zelf.

 

De Consumentenbond heeft op basis van de enquête zelf een levensduurlijst samengesteld, die consumenten kunnen gebruiken om een langere garantie te bemachtigen bij een defect product.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fnac Vanden Borre start werken aan gezamenlijk distributiecentrum

17/01/2018

In Willebroek gaan de werken aan een nieuw distributiecentrum voor Fnac en Vanden Borre van start. Het is de volgende stap in de integratie van de twee ketens, die sinds de fusie van Darty en Fnac tot dezelfde groep behoren.

Samsung mikt op recordwinst in vierde kwartaal

09/01/2018

Het Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft in voorlopige kwartaalresultaten aangegeven dat het uitgaat van een recordwinst voor het vierde kwartaal van 2017. Toch lijkt het niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen.

Medeoprichter MediaMarkt overleden

28/12/2017

Erich Kellerhals, een medeoprichter van elektronicaketen MediaMarkt, is op kerstdag overleden. De Duitser legde in 1979 de basis van wat later zou uitgroeien tot een van de grootste elektroketens wereldwijd. Erich Kellerhals werd 78.

Verwachtingen rond iPhone X teruggeschroefd

26/12/2017

Analisten hebben hun verwachtingen rond de iPhone X voor het komende kwartaal verlaagd. Naar verwachting zullen er slechts 25 miljoen toestellen besteld worden, terwijl er in het huidige kwartaal 30 miljoen horen te worden verkocht.

Online drijvende factor voor moederbedrijf Media Markt

19/12/2017

In het boekjaar 2016/2017 is de omzet van CECONOMY, het nieuwe moederbedrijf van Media Markt en Saturn, met 1,3% gegroeid. Daarbij was vooral de online omzet een drijvende factor.

Telenet opent flagshipstore op Antwerpse Meir

15/12/2017

Telecombedrijf Telenet heeft gisteren in Antwerpen op de Meir een flagshipstore geopend met een volledig nieuw winkelconcept. Telenet noemt het zelf een belevingswinkel, waar klanten veel meer kunnen dan enkel shoppen.

Back to top