Consumentenbond wil langere garantie voor consumenten | RetailDetail

Consumentenbond wil langere garantie voor consumenten

Consumentenbond wil langere garantie voor consumenten
http://www.shutterstock.com/nl/pic-109919276/stock-photo-young-couple-in-consumer-electronics-store-looking-at-latest-laptop-television-and-photo-camera.html?src=o39MP-ItcS6iMV7XZorDoQ-1-14

De Consumentenbond wil dat er een aanpassing komt van de verwachte levensduur die wordt aangehouden bij een groot aantal producten. Die is vaak langer in de werkelijkheid dan op papier en dat heeft zijn effect op de garantie op het product.

Recht op een deugdelijk product

De Nederlandse consument heeft immers recht op een deugdelijk product gedurende de verwachte levensduur van hun aankoop. Die verwachte levensduur wordt gebruikt om te bepalen of een consument recht heeft op een kosteloze reparatie of vervanging van het product. Heel wat winkeliers houden echter vast aan de fabrieksgarantie of ze beroepen zich op een lijst met richtlijnen voor gebruiksduur van de brancheorganisatie Uneto-VNI.

 

De gebruiksduur op die lijst komt echter meestal niet overeen met de werkelijkheid, stelt de Consumentenbond na een enquête bij 6.800 Nederlanders rond de levensduur van bepaalde elektronica. Daaruit blijkt dat producten meestal langer meegaan dan wordt aangegeven door Uneto-VNI: zo stelt die dat navigatiesystemen slechts twee jaar zouden meegaan, terwijl die bij de consument gemiddeld zes jaar in gebruik blijft. Daarnaast blijkt dat duurdere producten niet altijd langer meegaan dan goedkopere producten, iets dat wel wordt beweerd door de branche zelf.

 

De Consumentenbond heeft op basis van de enquête zelf een levensduurlijst samengesteld, die consumenten kunnen gebruiken om een langere garantie te bemachtigen bij een defect product.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Slimme koelkast Samsung bestelt bij Albert Heijn

14/03/2018

Samsung en Albert Heijn gaan samenwerken voor online boodschappen: de nieuwe koelkasten van Samsung laten je vanop afstand in de koelkast kijken, waarna je met de Appie-app meteen de ontbrekende boodschappen kan bestellen.

Media Saturn lanceert eerste kassaloze winkel in Oostenrijk

12/03/2018

Saturn opende vandaag Europa's allereerste kassaloze elektronicawinkel in Oostenrijk. De voormalige Metro Group-keten biedt zijn klanten het gebruikelijke advies bij aankoop, maar betalen moet gebeuren via een app.

Online en offline prijzen Media Markt gelijk getrokken

26/02/2018

Ceconomy gaat de online en offline prijzen bij Media Markt en Saturn gelijktrekken. De digitale prijskaarten die al een tijdje te vinden zijn in de winkels maken dat mogelijk, omdat die in real-time kunnen worden aangepast.

Nieuwe Europese garantierichtlijnen niet overal goed onthaald

23/02/2018

Het Europees Parlement heeft vandaag een voorstel goedgekeurd om de garantieregels voor heel Europa te harmoniseren. Die beslissing wordt door Comeos op applaus onthaald, maar Unizo ziet het dan weer als een gemiste kans.

Voor het eerst minder smartphones verkocht

22/02/2018

2017 mag dan alweer een recordjaar zijn voor de smartphoneverkopers, toch begint de markt af te koelen: in het vierde kwartaal gingen voor het eerst sinds 2004 wereldwijd minder smartphones over de toonbank.

Fusie legde Fnac Darty geen windeieren

22/02/2018

De Franse entertainment- en elektroretailer Fnac Darty, de groep boven het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft “een solide 2017” achter de rug. De omzet steeg immers met bijna 40%.

Back to top