Coolblue haalt 2 miljard euro omzet

Pieter Zwart, Coolblue
Coolblue

Coolblue rondt de kaap van 2 miljard euro omzet: in coronajaar 2020 verkocht de elektronicaretailer liefst 34% meer. De Belgische markt is ondertussen goed voor een kwart van alle omzet.

 

Duitse start succesvol

Niet verwonderlijk was 2020 een goed jaar voor Coolblue: de omnichannelretailer zag de omzet stijgen van 1,5 tot 2 miljard euro, goed voor 34% meer dan een jaar eerder. Ook het bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg fors, van 48 tot 114 miljoen euro. Naast de klassieke elektronicaverkoop zette het bedrijf in op thuiswerkplekken in coronatijden. Zo introduceerde Coolblue Thuiswerkwinkels, een nieuwe dienst voor werkgevers om hun medewerkers van een thuisbureau te voorzien.


De grootste stap was vorig jaar echter zonder twijfel die naar Duitsland: Coolblue is sinds 2020 in het Rijn-Ruhrgebied actief, met een eigen bezorgnetwerk, installatiedienst en fietsnetwerk. De expansie heet een succes te zijn, maar concrete cijfers maakt de retailer niet bekend. Wel laat oprichter Pieter Zwart weten dat binnenkort een eerste fysieke winkel opent in Duitsland.


Ondertussen is België verantwoordelijk voor ruim een kwart van de totale omzet. De verkopen gingen er van 370 miljoen euro naar 550 miljoen euro. Het Nederlandse bedrijf opende dan ook twee nieuwe flagshipstores, in Hasselt en in Brussel, en breidde de eigen bezorg- en installatieservice in witgoed en televisies uit over heel het land. Vandaag zijn er ruim 700 Belgische Coolblue-medewerkers.

 

Winkelopeningen en groene energie

In 2021 plant Coolblue nog nieuwe winkels te openen, waaronder nog meer Thuiswerkwinkels en vestigingen in Duitsland. Bovendien investeert het bedrijf in een nieuw magazijn, net als in het pas opgestarte Coolblue Energie. Dankzij de overname van een Nederlandse energieleverancier wil Zwart nu ook groene stroom gaan leveren aan particulieren – liefst in combinatie met de verkoop van zonnepanelen, laadpalen en andere ‘energie-efficiënte’ producten.


In België openen dit jaar nog minstens twee winkels en breidt de bezorgservice CoolblueFietst verder uit naar meer steden. Zo zouden er dit jaar ruim 150 jobs bijkomen.