Coolblue haalt vier keer meer winst

Coolblue

Coolblue heeft zijn nettowinst vorig jaar kunnen verviervoudigen: die ging in boekjaar 2020 van 15,2 naar 61,1 miljoen euro. Het betekent een recordwinst voor de elektroretailer, die aast op een beursgang.

 

Grote winstsprong

Dat Coolblue in coronajaar 2020 de omzet met ruim een derde zag toenemen, maakte de e-commercespeler eerder al bekend. Het Rotterdamse bedrijf haalde een verkoopcijfer van 2 miljard euro, goed voor een groei van 34%. Uit het pas gepubliceerde jaarverslag blijkt nu echter dat vooral de winstcijfers grote sprongen hebben gemaakt vorig jaar: bruto steeg de winst van 48 naar 114 miljoen euro. 

 

De nettowinst verviervoudigde op 61 miljoen euro, wat een duidelijk record is voor de elektronicaretailer. Het bedrijf zegt dat te danken aan schaalvoordelen en zijn “focus op productreizen en infrastructuren voor elk producttype”. De brutowinstmarge is gestegen met 22,4%, dankzij “verbeterde inkoopvoorwaarden, prijsoptimalisatie, rationalisatie van het assortiment en verbeterde service-proposities”, aldus het jaarverslag.

 

In 2021 blijft Coolblue verder uitbreiden in Nederland, België en Duitsland. Zo komt er onder meer een tweede winkel in Rotterdam, voorziet de retailer fietsdepots te openen en ook de infrastructuur voor laadpalen en stroomleverancier Coolblue Energie uit te breiden. Om de productreizen nog verder te optimaliseren, bouwt het bedrijf verder aan software en zijn “magazijn van de toekomst”. Coolblue verkent ook de mogelijkheden voor een beursgang, al lopen die plannen vertraging op.