Coolblue wil naar de beurs trekken

Coolblue

Coolblue voert concrete gesprekken over een eventuele beursgang. Als de omstandigheden meezitten, noteert het elektronicabedrijf mogelijk nog dit jaar op de beurs van Amsterdam.

 

“Heel hard nadenken”

Coolblue denkt er heel hard over na om naar de beurs te trekken. Dat maakt het bedrijf zelf bekend op YouTube. Het is minderheidsaandeelhouder HAL, goed voor 49% van de aandelen, die graag de stap wil zetten. Aangezien die investeerdersgroep zelf beursgenoteerd is, moet over de plannen al gecommuniceerd worden, zegt Coolblue-oprichter Pieter Zwart zelf.


Afhankelijk van hoe het de komende tijd op de beurzen gaat, zou de elektronicaretailer nog dit jaar naar de beurs van Amsterdam kunnen trekken. Maar er staat nog niks vast, beklemtoont Zwart. De ondernemer, die 51% van de aandelen nog zelf in handen heeft, belooft ook meerderheidsaandeelhouder te blijven en garandeert actief te blijven in zijn bedrijf. Veel van het succes van Coolblue wordt immers aan de charismatische ‘beginbaas’ toegedicht.


Het Nederlandse e-commercebedrijf maakte deze week nog een recordomzet van 2 miljard euro bekend voor boekjaar 2020. De omzet steeg met 34% en op de Belgische markt zelfs met meer dan 50%. Voor 2021 zijn er nog ambitieuze expansieplannen, onder meer in Duitsland en met de lancering van de eigen energieleverancier Coolblue Energie. Alleen al om dat allemaal te financieren kan een beursgang interessant zijn. Die zou volgens analisten wel vier tot vijf miljard euro kunnen opleveren.