Darty verkiest Conforama boven Fnac

Darty verkiest Conforama boven Fnac

De Franse elektroketen Darty, de moeder van het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, stuurt Fnac dan toch wandelen. De groep gaat in op het bod van Steinhoff International, het Zuid-Afrikaanse moederconcern van de Franse woonketen Conforama.

Liever cash dan ‘cash + aandelen’

Het kan verkeren: in november vorig jaar stemde Darty nog in met een overnamebod van de Franse entertainmentgroep Fnac, maar begin maart viel er plots, ongevraagd, een informeel tegenbod binnen van het Zuid-Afrikaanse Steinhoff. Het moederbedrijf van Conforama, dat noteert op de Londense beurs, wilde voor Darty evenveel op tafel leggen als Fnac, maar was wel bereid die deal volledig met klinkende munt te betalen (terwijl Fnac een deel in cash en de rest in aandelen zou betalen).

 

Vrijdag liet de raad van bestuur van Darty dan via een persbericht weten “de aandeelhouders unaniem aan te bevelen in te gaan op het bod” van Conforama. Daarmee moet David de duimen leggen voor Goliath, want terwijl Steinhoff International 20 miljard euro waard is op de beurs, bedraagt de marktkapitalisatie van Fnac amper 1,01 miljard euro.

 

Twee complementaire winkelketens

Conforama, na Ikea de grootste woonwinkelketen van Frankrijk (met een marktaandeel van 15,7%), hoopt met de overname synergieën te realiseren op het vlak van aankoop en logistiek: Conforama realiseert nu al 40% van zijn totale omzet (3,2 miljard euro) via de verkoop van televisies, vaatwassers en andere huishoudelektro.

 

Daarnaast blijken beide winkelnetwerken geografisch zeer complementair: terwijl Darty vooral in stadscentra en shoppingcentra gevestigd is, baat Conforama hoofdzakelijk baanwinkels uit. Darty telt in Frankrijk 263 vestigingen, Conforama 204. Ter vergelijking: Fnac telt er in Frankrijk 116.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour laat klanten boodschappen leveren met Merci Voisin

13/10/2017

Supermarktgroep Carrefour heeft in Frankrijk met Merci Voisin een nieuw platform gelanceerd, dat klanten toelaat online boodschappen aan huis te laten leveren tegen een vergoeding. Een Uber voor boodschappen, zeg maar.

Topman Samsung stapt op, ondanks recordwinst

13/10/2017

Het Zuid-Koreaanse Samsung heeft ook in het afgelopen kwartaal een recordwinst gehaald, dankzij sterke prestaties van de chipdivisie. Dat hield een van de drie CEO’s echter niet tegen om op te stappen.

Fnac-Darty stelt nieuw directiecomité voor

12/10/2017

Iets meer dan een jaar na de fusie van Fnac en Darty en enkele maanden na de toch wel onverwachte overstap van CEO Alexandre Bompard naar Carrefour heeft de Franse entertainment- en elektrogroep Fnac-Darty zijn nieuwe directiecomité bekendgemaakt.

Pc-verkoop al 12 kwartalen op rij achteruit

12/10/2017

De verkoop van pc’s is in het derde kwartaal opnieuw gezakt, nu met 3,6%. Daarmee krimpt de markt nu al drie jaar op rij, zo becijferde onderzoeksbureau Gartner.

Coolblue zoekt duizend bezorgers extra

05/10/2017

Webshop Coolblue is op zoek naar duizend extra bezorgers. Zo wil het zijn witgoedleveringen nog verder uitbouwen. Momenteel heeft het Nederlandse bedrijf al een groot deel van die leveringen in eigen handen.

Samsung verdient meer aan iPhone X dan aan Galaxy S8

05/10/2017

Dat Apple voor zijn schermen en chips onder meer aanklopt bij aartsrivaal Samsung, is al langer bekend. Maar dat de Zuid-Koreanen meer geld ‑ een pak meer zelfs! ‑ zullen verdienen aan de iPhone X dan aan hun Galaxy S8, dat doet toch even de wenkbrauwen fronsen…

Back to top