Dit is beleving 2.0 volgens Media Markt

Dit is beleving 2.0 volgens Media Markt

De winkel als pretpark: met een doorgedreven belevingsstrategie countert Media Markt de online concurrentie. In de nieuwe testwinkels in Wilrijk en Eindhoven kunnen shoppers de recentste elektronische snufjes uitproberen.

Virtualrealitytoepassingen

Robot Pepper heet de shoppers welkom bij de inkom in Wilrijk, een collega-robot rijdt tussen de rekken om bestellingen van de afdeling naar de kassa te transporteren. Je kan er gamen met de nieuwste gear, je haar laten stylen, of een cappuccino degusteren die volgens de regels van de kunst werd gemaakt door een échte barista. Een dj zorgt voor de soundtrack bij het winkelen, een kok tovert hapjes uit de nieuwste keukentoestellen, die je uiteraard in de winkel kan kopen. Je ziet een chocoladeprinter in werking en je ervaart de gekste virtualrealitytoepassingen. 

 

Je koelkast of wasmachine laten personaliseren met een leuke print? Een drone in de lucht houden? Dat kan hier allemaal. En natuurlijk vind je er de allernieuwste elektronische snufjes, zoals de verbazend dunne LG Signature W OLED televisie (2,57 mm!) of zo’n intelligente koelkast met aanraakscherm. Jonge startups uit binnen- en buitenland krijgen bovendien de kans om hun laatste en nieuwste ideeën voor te stellen in innovatiepaviljoenen.

 

Een speeltuin

De nieuwe Media Markt is dus een echte speeltuin voor elektronicaliefhebbers: met deze doorgedreven belevingsstrategie wil de retailer de online concurrentie afhouden en vooral ook de jongere klanten weer naar de winkel lokken. In dit digitale tijdperk moeten fysieke winkels die klant immers heel goede redenen bieden om nog de verplaatsing naar de winkel te maken. 

 

Is zo’n vooruitstrevend winkelconcept te verzoenen met de laagsteprijsstrategie van de keten? Toch wel, meent CEO Sven Degezelle van MediaMarkt-Saturn Belux: “Die laagste prijs is vandaag geen onderscheidende factor meer, maar blijft een voorwaarde. Onze software scant de prijzen bij alle concurrenten. Elke ochtend passen we ze aan, in al onze winkels.”

 

“Een en-en-verhaal.”

Toch heeft de retailer ook oog voor het onlineverhaal. Zo kan de klant vanachter zijn computer virtueel door de winkel lopen of via zijn smartphone een bestelling doen en die binnen de dertig minuten komen afhalen. “Media Markt gelooft in de combinatie van een fysieke winkel en online shoppen”, zegt Sven Degezelle. “De winkel in Wilrijk is het perfecte antwoord op de noden en behoeften van de hedendaagse klant. De verschillende kanalen versterken elkaar. Het is een en-en-verhaal.”

 

Wilrijk en Eindhoven zijn testwinkels: het is dus maar af te wachten of alle concepten die hier worden uitgetest, ook hun weg zullen vinden naar de andere winkels. Wel zal de nieuwe visuele identiteit van Media Markt vanaf nu bij elke renovatie of opening worden toegepast. Dat betekent: een rustiger winkelbeeld met meer wit dan rood, en een strakke grijze vinylvloer. Tegen 2020 zullen alle winkels onder handen zijn genomen, met als volgende de Antwerpse vestiging in het Century Center.

 

In België zal de keten bovendien de komende jaren nog zo’n 15 winkels van ongeveer 1.000 m² openen, in kleinere steden.