Eerste winstdaling in drie jaar op komst bij Samsung

Eerste winstdaling in drie jaar op komst bij Samsung

De Koreaanse elektronicareus Samsung gaat voor zijn vierde kwartaal uit van een omzetdaling met zo'n 10% en een winstdaling met zo'n 35%. Meteen lijkt het bedrijf af te stevenen op zijn eerste winstdaling op jaarbasis sinds 2011.

Minder slecht dan in derde kwartaal

Na een flinke winstdaling in het derde kwartaal (met liefst 60%!) heeft Samsung de schade in het voorbije vierde kwartaal weten te beperken, met dank aan de zwakke Koreaanse Won tegenover de dollar en het relatieve succes van de Galaxy Note 4 (foto). Toch blijven de cijfers flink negatief: Samsung stelt een omzet van 39,1 tot 40,6 miljard euro in het vooruitzicht, goed 10% minder dan de 45,7 miljard euro in het laatste kwartaal van 2013.

 

De winst neemt een nog grotere duik: die zakt van 6,4 miljard naar omgerekend 3,8 tot 4,1 miljard euro, een daling met liefst 35%. Op de definitieve cijfers is het nog wachten tot eind deze maand, maar nu al staat zo goed als vast dat Samsung dan een winstdaling op jaarbasis, de eerste in drie jaar tijd, zal moeten opbiechten.

 

Mobiele tak blijft kwakkelen

De verklaring is al langer bekend: de smartphones en tablets van Samsung lijken maar geen antwoord te vinden op de sterke concurrentie aan de bovenkant (de nieuwe iPhones) én de onderkant (goedkopere Chinese merken als Xiaomi). Alleen al in het derde kwartaal zakte de winst van de mobiele divisie met 74%. Tijdens de hoogdagen tekende deze tak nog voor 68% van de groepswinst, in het derde kwartaal van dit jaar was de bijdrage tot de winst al gesmolten tot 44%.

 

Samsung hoopt bij zijn mobiele divisie het tij te keren door dit jaar zo'n 30% minder nieuwe smartphones uit te brengen en wil als groep meer gaan focussen op de ontwikkeling van de andere bedrijfstakken, met name het 'internet der dingen' en de televisiepoot.

Tags: