Eerste winstdaling in drie jaar op komst bij Samsung | RetailDetail

Eerste winstdaling in drie jaar op komst bij Samsung

Eerste winstdaling in drie jaar op komst bij Samsung

De Koreaanse elektronicareus Samsung gaat voor zijn vierde kwartaal uit van een omzetdaling met zo'n 10% en een winstdaling met zo'n 35%. Meteen lijkt het bedrijf af te stevenen op zijn eerste winstdaling op jaarbasis sinds 2011.

Minder slecht dan in derde kwartaal

Na een flinke winstdaling in het derde kwartaal (met liefst 60%!) heeft Samsung de schade in het voorbije vierde kwartaal weten te beperken, met dank aan de zwakke Koreaanse Won tegenover de dollar en het relatieve succes van de Galaxy Note 4 (foto). Toch blijven de cijfers flink negatief: Samsung stelt een omzet van 39,1 tot 40,6 miljard euro in het vooruitzicht, goed 10% minder dan de 45,7 miljard euro in het laatste kwartaal van 2013.

 

De winst neemt een nog grotere duik: die zakt van 6,4 miljard naar omgerekend 3,8 tot 4,1 miljard euro, een daling met liefst 35%. Op de definitieve cijfers is het nog wachten tot eind deze maand, maar nu al staat zo goed als vast dat Samsung dan een winstdaling op jaarbasis, de eerste in drie jaar tijd, zal moeten opbiechten.

 

Mobiele tak blijft kwakkelen

De verklaring is al langer bekend: de smartphones en tablets van Samsung lijken maar geen antwoord te vinden op de sterke concurrentie aan de bovenkant (de nieuwe iPhones) én de onderkant (goedkopere Chinese merken als Xiaomi). Alleen al in het derde kwartaal zakte de winst van de mobiele divisie met 74%. Tijdens de hoogdagen tekende deze tak nog voor 68% van de groepswinst, in het derde kwartaal van dit jaar was de bijdrage tot de winst al gesmolten tot 44%.

 

Samsung hoopt bij zijn mobiele divisie het tij te keren door dit jaar zo'n 30% minder nieuwe smartphones uit te brengen en wil als groep meer gaan focussen op de ontwikkeling van de andere bedrijfstakken, met name het 'internet der dingen' en de televisiepoot.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Media Markt boet voor Metro en voor Turkije

14/08/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van Media Markt en Saturn, stagneerde in het voorbije kwartaal. De elektronicagroep moet op de beurs ook boeten voor de aandelendip bij Metro, de holding waarvan het vorig jaar afsplitste, en bezorgdheden om de Turkse expansie.

Samsung krijgt ervan langs van Chinezen

31/07/2018

Samsung stelt teleur in zijn tweede kwartaal: de elektronicaproducent ziet de omzet terugvallen door een tegenvallende smartphoneverkoop. De concurrentie van goedkopere producenten breekt het Zuid-Koreaanse bedrijf zuur op.

Coolblue is er voortaan ook in het Engels

25/07/2018

Elektronicaretailer Coolblue lanceert zijn website en app nu ook in het Engels. Het zegt daarmee Engelstalige klanten in de Benelux beter te willen bedienen. Van een stap richting buitenland is (nog) geen sprake, klinkt het.

Leapp maakt doorstart in Nederland

20/07/2018

Leapp , een retailer van tweedehands Apple-toestellen, maakt in Nederland een doorstart onder leiding van het investeringsbedrijf van de oprichter. Begin juni ging de keten failliet, maar eind juli zou ze al opnieuw starten.

Samsung maakt zich zorgen over eigen groei

06/07/2018

Technologiegigant Samsung is niet positief over de eigen resultaten. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verwacht een niet al te geweldige groei in het tweede kwartaal van dit jaar: de verkoop van smartphones stelt teleur.

Matthias De Clercq van Coolblue naar Nexxworks

06/07/2018

Matthias De Clercq, de Belgische topman van Coolblue, verlaat het bedrijf om op 17 juli commercieel directeur te worden bij consultancybedrijf Nexxworks.