EU start onderzoek naar prijsafspraken Philips

EU start onderzoek naar prijsafspraken Philips
Shutterstock

De Europese Commissie is gestart met een onderzoek naar mogelijke prijsafspraken die door elektronicaproducent Philips zouden zijn gemaakt met een aantal online verkopers. Ook enkele andere partijen zijn bij het onderzoek betrokken.

Profiteren van grensoverschrijdend aanbod

Naast Philips bekijkt de Europese Commissie ook het gedrag van Asus, Denon & Marantz en Pioneer. Dat heeft Margrethe Vestager, Commissaris voor Mededinging binnen de Europese Unie, bekendgemaakt. Vestager zegt via het onderzoek te willen nagaan “of bepaalde praktijken in de onlineverkoop consumenten beletten om te profiteren van een grensoverschrijdend aanbod en om consumentenelektronica, videogames en hotelaccommodatie tegen concurrerende prijzen te kopen."

 

Vestager is ook de vrouw achter de boete van dertien miljard euro die Apple een tijdje geleden kreeg vanwege zijn regeling met de Ierse regering. Vestager heeft onlangs nog eens herhaald dat Apple de boete wel degelijk moet betalen, nadat een eerste deadline voor de betaling werd gemist. Bij de bekendmaking van de boete reageerde de Ierse regering nog furieus, omdat die een bom legt onder een aantal andere regelingen die het land heeft met grote bedrijven. In de Verenigde Staten klinkt het dan weer dat de EU vooral mikt op Amerikaanse bedrijven.