Facebook krijgt boete van 500 miljoen dollar wegens diefstal | RetailDetail

Facebook krijgt boete van 500 miljoen dollar wegens diefstal

Facebook krijgt boete van 500 miljoen dollar wegens diefstal

Facebook is veroordeeld tot een boete van 500 miljoen dollar (460 miljoen euro), nadat het een rechtszaak verloor rond de technologie die wordt gebruikt in de virtualrealityheadset Oculus Rift. Die zou gestolen zijn van ZeniMax.

Facebook in beroep

Eigenlijk gaat het hier over een rechtszaak tussen Oculus en ZeniMax, maar Oculus is al een tijdje in handen van Facebook, dat er toen twee miljard dollar voor over had. ZeniMax had Oculus aangeklaagd, omdat de technologie die in de virtual reality bril wordt gebruikt, gestolen zou zijn.

 

Centraal in de zaak staat John Carmack, die in 2013 zowel voor ZeniMax als voor Oculus aan de slag was. Eind 2013 ging hij echter voltijds aan de slag bij Oculus, maar volgens ZeniMax heeft hij toen technologie op een ongeoorloofde manier meegenomen hebben naar Oculus en had Oculus op zichzelf helemaal niet de juiste technologie of expertise om de Oculus Rift te ontwikkelen. Oculus zou voor zijn prototype dan ook gebruik gemaakt hebben van technologie van ZeniMax.

 

Een jury heeft ZeniMax nu gelijk gegeven in de zaak en Facebook veroordeeld tot een boete van een half miljard dollar. Facebook heeft echter al laten weten in beroep te gaan en ZeniMax wil mogelijk ook nog een stap verder gaan. Het bekijkt immers of het de verkoop van Oculus aan Facebook aan banden te leggen. Niet toevallig had ZeniMax oorspronkelijk twee miljard dollar geëist.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Fnac Darty en MediaMarkt Saturn sluiten inkoopalliantie

16/05/2018

De Franse elektronicaretailer Fnac Darty, de groep achter het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft een inkoopalliantie gesloten met concurrent MediaMarkt Saturn.

Opinie: “Help, er zit een Chinees in mijn broek!”

08/05/2018

Techbedrijven als Alibaba en Amazon gaan er met uw data vandoor, Europa stond erbij en keek ernaar. En de merken en retailers? Die sponsoren de hele operatie, zodat hun grootste concurrenten nog groter worden.

Amazon wil Walmart overtroeven in de Flipkart-deal

03/05/2018

De strijd om de Indische e-commercemarkt barst los: ook Amazon zou nu een gooi doen naar een meerderheidsaandeel in Flipkart. Daarmee hoopt het Walmart, dat al gesprekken was gestart met de Indische e-tailer, af te troeven.

Macy's neemt New Yorkse conceptwinkel Story over

02/05/2018

De Amerikaanse warenhuisketen Macy's koopt de New Yorkse conceptwinkel Story. Oprichter Rachel Schechtman wordt bij Macy's benoemd tot 'brand experience officer'. 

Liever plantaardig dan veganistisch voor consumenten

02/05/2018

Plantaardige voeding is - zelfs in de Verenigde Staten - sterk in opmars: 48% van de Amerikanen wil er meer plantaardig eten. Consumenten horen dan wel liever de term plantaardig dan veganistisch, die te streng en negatief klinkt.

Amazon verpulvert verwachtingen dankzij Prime en cloud

27/04/2018

Amazon-baas Jeff Bezos heeft weer een goede reden om een grote fles champagne te kraken: zijn bedrijf zag zijn omzet met 43% stijgen tot 51 miljard dollar (42 miljard euro). De nettowinst verdubbelde zelfs naar 1,63 miljard dollar.