Facebook krijgt boete van 500 miljoen dollar wegens diefstal | RetailDetail

Facebook krijgt boete van 500 miljoen dollar wegens diefstal

Facebook krijgt boete van 500 miljoen dollar wegens diefstal

Facebook is veroordeeld tot een boete van 500 miljoen dollar (460 miljoen euro), nadat het een rechtszaak verloor rond de technologie die wordt gebruikt in de virtualrealityheadset Oculus Rift. Die zou gestolen zijn van ZeniMax.

Facebook in beroep

Eigenlijk gaat het hier over een rechtszaak tussen Oculus en ZeniMax, maar Oculus is al een tijdje in handen van Facebook, dat er toen twee miljard dollar voor over had. ZeniMax had Oculus aangeklaagd, omdat de technologie die in de virtual reality bril wordt gebruikt, gestolen zou zijn.

 

Centraal in de zaak staat John Carmack, die in 2013 zowel voor ZeniMax als voor Oculus aan de slag was. Eind 2013 ging hij echter voltijds aan de slag bij Oculus, maar volgens ZeniMax heeft hij toen technologie op een ongeoorloofde manier meegenomen hebben naar Oculus en had Oculus op zichzelf helemaal niet de juiste technologie of expertise om de Oculus Rift te ontwikkelen. Oculus zou voor zijn prototype dan ook gebruik gemaakt hebben van technologie van ZeniMax.

 

Een jury heeft ZeniMax nu gelijk gegeven in de zaak en Facebook veroordeeld tot een boete van een half miljard dollar. Facebook heeft echter al laten weten in beroep te gaan en ZeniMax wil mogelijk ook nog een stap verder gaan. Het bekijkt immers of het de verkoop van Oculus aan Facebook aan banden te leggen. Niet toevallig had ZeniMax oorspronkelijk twee miljard dollar geëist.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Wil Kimberly-Clark af van z’n Europese tak?

20/07/2018

De producent van Kleenex-zakdoekjes, Huggies-luiers en Scottex-toiletpapier kampt met tegenvallende verkoopcijfers en oplopende kosten. Financiële bronnen vermoeden dan ook dat Kimberly-Clark Europese business wil verkopen.

Leapp maakt doorstart in Nederland

20/07/2018

Leapp , een retailer van tweedehands Apple-toestellen, maakt in Nederland een doorstart onder leiding van het investeringsbedrijf van de oprichter. Begin juni ging de keten failliet, maar eind juli zou ze al opnieuw starten.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

Pepsico dankt stijgende omzet aan snacks

10/07/2018

Dranken- en snackreus Pepsico boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte omzetstijging van 2,4%. Dat was echter niet te merken aan de nettowinst, die 14% lager uitviel als gevolg van de globale belastinglast.