Fnac en Vanden Borre zien ruimte voor nieuwe winkels

Fnac & Vanden Borre zien nog ruimte voor bijkomende winkels

Ondanks de toenemende concurrentie van grote e-commercebedrijven ziet Charles-Henri de Maleissye, CEO van Fnac-Vanden Borre, nog ruimte voor bijkomende fysieke winkels. Die zullen er wel anders uitzien dan we gewoon zijn.

 

Naar kleinere winkels

Fnac heeft een moeilijk jaar achter de rug en boekte een nettoverlies van 755.000 euro. De CEO reageert: "We hebben – met de knowhow van Vanden Borre – de afdeling klein elektro vernieuwd en papierwaren geïntroduceerd. We hebben nieuwe contracten getekend met uitgevers van Nederlandstalige boeken." De keten wil boeken, cd’s en dvd’s meer online verkopen, en dus zullen de winkels kleiner worden. "In Gent verhuizen we binnenkort naar een kleinere vestiging." Toch wil hij ook nog winkels openen: "We zijn op zoek naar locaties in Namen en Hasselt."

 

Vanden Borre kende wel een stijgende omzet dankzij een groei van de online verkopen, intussen goed voor een aandeel van 15,2%. De fysieke winkels verkochten minder, maar toch zal ook Vanden Borre nieuwe winkels blijven openen. “Je mag de webwinkel en de fysieke winkels niet apart bekijken”, meent de topman: "Die versterken elkaar. Waar we een winkel openen, zien we de online verkoop toenemen. Voor vragen en herstellingen willen mensen naar een fysiek winkelpunt gaan." De digitalisering zal wel zichtbaar zijn in de winkels, geeft hij toe: “De Fnac-winkels zullen kleiner zijn, voor de toekomstige Vanden Borre-winkels bekijken we die piste.”

 

Niet bang van (online) concurrentie

Door sneller te leveren en een goede service te bieden hoopt de Maleissye klanten af te snoepen van grote spelers als Bol.com en Coolblue. "Op het internet vind je het grootste en goedkoopste aanbod, dus onderscheiden wij ons met service. Voor onze klanten zijn wij in alle gevallen het aanspreekpunt: voor, tijdens en na de verkoop. Als een product kapot is, sturen wij onze eigen herstellers. Dat is niet zo bij webwinkels en andere grote elektroketens", zegt hij in De Tijd. 

 

Fnac en Vanden Borre werken samen sinds Darty, het moederbedrijf van Vanden Borre, in 2016 werd overgenomen door het Franse Fnac. Het hoofdkantoor van Fnac in Evere werd gesloten en ondergebracht bij Vanden Borre te Sint-Pieters-Leeuw. Afgelopen zomer werd ook een nieuw magazijn in gebruik genomen in Willebroek. “Zo kunnen we onze producten sneller leveren. Vanuit dit magazijn van 14.000 m² leveren we grote elektrospullen aan onze winkels en aan klanten van onze webwinkels. De kleine toestellen komen uit een magazijn van 20.000 m² in Sint-Pieters-Leeuw”, zegt de Maleissye.

 

Vanaf volgend jaar zal er in het nieuwe magazijn ook ’s nachts gewerkt worden. “Nu al beloven we klanten dat ze hun kleine elektrospullen de dag na bestelling thuis geleverd krijgen als ze voor 22.30u bestellen. Binnenkort maken we dezelfde belofte voor grotere apparaten zoals tv’s, wasmachines en koelkasten.”