Franprix levert boodschappen per robot

Franprix levert boodschappen per robot
Shutterstock.com

De Franse supermarktketen Franprix gaat leveringen per robot uittesten in Parijs. Zo wil ze meer tegengewicht kunnen bieden tegen de verpletterende druk van vooral Amazon.

 

Testen

In het dertiende arrondissement van Parijs gaat Franprix gedurende een jaar leveringen met bezorgrobots uittesten. In de Franse hoofdstad, waar Amazon sinds 2016 haar express-bezorgservice Amazon Prime Now heeft, is de snelle en gemakkelijke levering van voeding de inzet van een bikkelharde strijd onder retailers. "Deze robot zal het leven van stadsbewoners vergemakkelijken. De ‘last mile delivery’ is cruciaal, want dan bouw je een relatie op met de klanten", zei algemeen directeur Jean-Paul Mochet over de nieuwe service, die gratis zal zijn. "We gaan drie van deze robots testen in deze winkel. Als de test succesvol is, kunnen we deze uitbreiden naar andere Franprix-winkels."

 

De robots werden ontwikkeld in samenwerking met de Franse start-up TwinswHeel. De elektrische voertuigen zijn uitgerust met twee grote wielen en een koffer van 30 of 40 liter en hebben een bereik van ongeveer 25km.

 

Follow me

In de eerste testen zal de robot boodschappen van klanten dragen en naar huis brengen. De dienst is vooral bedoeld voor mensen met een beperkte mobiliteit of voor ouderen. Met behulp van een ‘volg-mij-knop’ wordt de robot aan de klant gekoppeld. De robot is immers uitgerust met visuele herkenningstechnologie, zodat deze de klant in de winkel en op straat kan volgen.

 

In eerste instantie zal de robot niet alleen de weg op gaan, maar wordt hij begeleid door een operator omdat Franprix nog geen toestemming heeft om de machine solo te laten rijden. Daarvoor moet eerst de wetgeving aangepast worden, maar Mochet hoopt dat die wijziging er snel komt. Dan zouden klanten hun boodschappen online zullen kunnen bestellen, waarna de goederen door de robots autonoom afgeleverd worden. Via een persoonlijke sms wordt de klant dan op de hoogte gebracht en kan hij met een code de robot openen om de boodschappen in ontvangst te nemen.

 

Franprix is niet de eerste supermarktketen die dergelijke experimenten opzet: ook Kroger in de Verenigde Staten en Tesco in het Verenigd Koninkrijk voeren momenteel diverse tests uit met leveringen per robot.