Fusie legde Fnac Darty geen windeieren

Fusie legde Fnac Darty geen windeieren

Fusie legde Fnac Darty geen windeieren

De Franse entertainment- en elektroretailer Fnac Darty, de groep boven het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft “een solide 2017” achter de rug. De omzet steeg immers met bijna 40%.

 

“Zeer solide resultaten”

Fnac en Darty, die in de zomer van 2016 fuseerden, boekten in hun 'eerste jaar samen' een omzet van 7,44 miljard euro (+38,7%). Die prestatie is hoofdzakelijk te danken aan nieuwe openingen: vorig jaar kwamen er 78 verkooppunten bij (waarvan 58 in franchise), maar op vergelijkbare basis bedraagt de omzetstijging net geen half procentje (tegenover +2% in 2016, toen beide retailers nog op eigen benen stonden). Operationeel boekte de fusiegroep een resultaat van 270 miljoen euro, tegenover ‘maar’ 162 miljoen een jaar eerder. De winstmarge steeg van 2,7% tot 3,6%. De nettowinst kwam uit op 37 miljoen euro.

 

“In een weinig optimistische context, waarin alle distributiespelers te maken krijgen met grote veranderingen, heeft onze groep de stevigheid van zijn omnichannelmodel bewezen”, zegt Enrique Martinez, die vorig jaar de naar Carrefour overgestapte Alexandre Bompard opvolgde. In Frankrijk is Fnac Darty intussen de op één na grootste onlinespeler, na het ongenaakbare Amazon maar wel vóór CDiscount (van Casino).

 

Gemengd resultaat in de Benelux

In onze contreien legt de groep een gemengd rapport voor over 2017. Alles samen steeg de omzet met 1%, maar op vergelijkbare basis was er een daling met -1,3%. In België groeide de verkoop online sterk en opende de groep acht extra verkooppunten, al is er wel sprake van “toenemende concurrentie”. In Nederland “begint de herstructurering vruchten af te werpen en gaat de winstgevendheid erop vooruit”, klinkt het nog.

 

Voor 2018 toont topman Martinez zich hoopvol: “We bevestigen onze doelstelling van 130 miljoen euro aan synergie tegen eind 2018 alsook onze doelstellingen op middellange termijn: een sterkere groei dan het marktgemiddelde en een operationele winstmarge tussen 4,5 en 5%.” Met dank aan de effecten van een gezamenlijk inkoopprogramma met Carrefour en de opening van nog zo’n 200 nieuwe winkels, allemaal in franchise.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

"Beste jaar ooit" voor Deens schoenenmerk Ecco

14/03/2018

Ecco kijkt terug op 2017 als zijn beste financiële jaar ooit. Het Deense schoenenmerk, bekend om zijn 'volg-de-voet'-filosofie, overtrof met een groei van 8% de eigen verwachtingen.

Adidas sluit 2017 sterk af

14/03/2018

Het Duitse sportmerk Adidas heeft 2017 afgesloten met een omzetstijging van 16% bij gelijke wisselkoersen. Daarbij groeide de winst met bijna een derde. Voor 2018 verwacht Adidas opnieuw een groei van ongeveer 10%.

Slimme koelkast Samsung bestelt bij Albert Heijn

14/03/2018

Samsung en Albert Heijn gaan samenwerken voor online boodschappen: de nieuwe koelkasten van Samsung laten je vanop afstand in de koelkast kijken, waarna je met de Appie-app meteen de ontbrekende boodschappen kan bestellen.

Inditex groeit sterk dankzij online omzetstijging

14/03/2018

Inditex, eigenaar van modeketens Zara en Massimo Dutti, heeft het voorbije jaar een mooie groei opgetekend, ondanks een sterke euro. Vooral de online verkoop van kleding doet het erg goed.

Media Saturn lanceert eerste kassaloze winkel in Oostenrijk

12/03/2018

Saturn opende vandaag Europa's allereerste kassaloze elektronicawinkel in Oostenrijk. De voormalige Metro Group-keten biedt zijn klanten het gebruikelijke advies bij aankoop, maar betalen moet gebeuren via een app.

Back to top