Gewezen Nokia-topman Stephen Elop weg bij Microsoft | RetailDetail

Gewezen Nokia-topman Stephen Elop weg bij Microsoft

Gewezen Nokia-topman Stephen Elop weg bij Microsoft

De voormalige Nokia-topman Stephen Elop verlaat zijn huidige werkgever, de Amerikaanse technologiereus Microsoft. Zijn vertrek is een rechtstreeks gevolg van een reorganisatie bij het concern, maar komt niet helemaal onverwacht.

Cloud belangrijker dan smartphones

Microsoft gaat de toestellen-afdeling, die onder de leiding stond van Stephen Elop, samenvoegen met de kernactiviteit rond het Windows-besturingssysteem. De nieuwe entiteit zal worden geleid door huidig Windows-topman Terry Myerson. Exit Stephen Elop, met andere woorden.

 

De 51-jarige Elop verliet in 2010 Microsoft voor Nokia, waar hij de eerste niet-Fin ooit werd aan de top van het technologiebedrijf. Onder zijn bewind kwam er een alliantie met Microsoft, waarna de Amerikanen in 2013-2014 de hele gsm-afdeling van Nokia overkochten voor 7 miljard dollar en Elop overstapte naar Microsoft. Enkele maanden later kondigde het concern aan 18.000 banen te schrappen, vooral Nokia-jobs.

 

Elop werd enige tijd beschouwd als de mogelijke opvolger van Steve Ballmer aan de top van Microsoft, maar uiteindelijk viel de keuze op Satya Nadella, die tot dan de Cloud-afdeling leidde. In zijn strategie spelen clouddiensten een centrale rol. Zo liet hij eerder al verstaan dat hij Microsoft wilde omvormen van een 'toestel- en dienstengericht bedrijf' naar een 'productiviteits- en platformbedrijf voor de mobile-first en cloud-first wereld'. Of, om het met de woorden van technologiemagazine Wired te zeggen: "Microsoft heeft eindelijk begrepen dat het de smartphone-oorlog niet kan winnen."

 

"Stephen en ik zijn het erover eens dat het nu het juiste moment is voor hem om Microsoft te verlaten", schrijft Nadella in een memo aan het personeel. "Ik betreur het verlies aan leiderschap dat hiermee gepaard gaat en kijk vol spanning uit naar zijn volgende bestemming."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Voor het eerst minder smartphones verkocht

22/02/2018

2017 mag dan alweer een recordjaar zijn voor de smartphoneverkopers, toch begint de markt af te koelen: in het vierde kwartaal gingen voor het eerst sinds 2004 wereldwijd minder smartphones over de toonbank.

Fusie legde Fnac Darty geen windeieren

22/02/2018

De Franse entertainment- en elektroretailer Fnac Darty, de groep boven het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft “een solide 2017” achter de rug. De omzet steeg immers met bijna 40%.

Ceconomy vindt vooral online groei

09/02/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van Media Markt en Saturn, heeft in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar een kleine omzetstijging weten te behalen dankzij een sterkere online verkoop. Zoals verwacht viel de winst wel terug.

Verzekeraar op één na grootste aandeelhouder Fnac-Darty

08/02/2018

Investeringsfonds Knight Vinke heeft zijn participatie in Fnac-Darty, de fusiegroep die ook de Belgische elektroketen Vanden Borre en de Nederlandse retailer BCC in handen heeft, verkocht aan verzekeringsmakelaar SFAM.

Ondanks tegenvallende verkoop recordwinst voor Apple

02/02/2018

Apple heeft in het eerste kwartaal van zijn boekjaar, dat eindigde op 30 december 2017, zijn records qua omzet en winst weten te breken. Toch zijn er ongunstige signalen, want de verkoop van de iPhone bleef onder de verwachtingen.

Computerchips drijvende factor achter recordwinst Samsung

31/01/2018

Het Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft ook in het vierde kwartaal een recordwinst gehaald, wat het vooral te danken heeft aan de chipdivisie. Daar blijven de prijzen immers erg hoog.

Back to top