Gewezen Nokia-topman Stephen Elop weg bij Microsoft

Gewezen Nokia-topman Stephen Elop weg bij Microsoft

De voormalige Nokia-topman Stephen Elop verlaat zijn huidige werkgever, de Amerikaanse technologiereus Microsoft. Zijn vertrek is een rechtstreeks gevolg van een reorganisatie bij het concern, maar komt niet helemaal onverwacht.

Cloud belangrijker dan smartphones

Microsoft gaat de toestellen-afdeling, die onder de leiding stond van Stephen Elop, samenvoegen met de kernactiviteit rond het Windows-besturingssysteem. De nieuwe entiteit zal worden geleid door huidig Windows-topman Terry Myerson. Exit Stephen Elop, met andere woorden.

 

De 51-jarige Elop verliet in 2010 Microsoft voor Nokia, waar hij de eerste niet-Fin ooit werd aan de top van het technologiebedrijf. Onder zijn bewind kwam er een alliantie met Microsoft, waarna de Amerikanen in 2013-2014 de hele gsm-afdeling van Nokia overkochten voor 7 miljard dollar en Elop overstapte naar Microsoft. Enkele maanden later kondigde het concern aan 18.000 banen te schrappen, vooral Nokia-jobs.

 

Elop werd enige tijd beschouwd als de mogelijke opvolger van Steve Ballmer aan de top van Microsoft, maar uiteindelijk viel de keuze op Satya Nadella, die tot dan de Cloud-afdeling leidde. In zijn strategie spelen clouddiensten een centrale rol. Zo liet hij eerder al verstaan dat hij Microsoft wilde omvormen van een 'toestel- en dienstengericht bedrijf' naar een 'productiviteits- en platformbedrijf voor de mobile-first en cloud-first wereld'. Of, om het met de woorden van technologiemagazine Wired te zeggen: "Microsoft heeft eindelijk begrepen dat het de smartphone-oorlog niet kan winnen."

 

"Stephen en ik zijn het erover eens dat het nu het juiste moment is voor hem om Microsoft te verlaten", schrijft Nadella in een memo aan het personeel. "Ik betreur het verlies aan leiderschap dat hiermee gepaard gaat en kijk vol spanning uit naar zijn volgende bestemming."

Tags: