Gewezen Nokia-topman Stephen Elop weg bij Microsoft

Gewezen Nokia-topman Stephen Elop weg bij Microsoft

De voormalige Nokia-topman Stephen Elop verlaat zijn huidige werkgever, de Amerikaanse technologiereus Microsoft. Zijn vertrek is een rechtstreeks gevolg van een reorganisatie bij het concern, maar komt niet helemaal onverwacht.

Cloud belangrijker dan smartphones

Microsoft gaat de toestellen-afdeling, die onder de leiding stond van Stephen Elop, samenvoegen met de kernactiviteit rond het Windows-besturingssysteem. De nieuwe entiteit zal worden geleid door huidig Windows-topman Terry Myerson. Exit Stephen Elop, met andere woorden.

 

De 51-jarige Elop verliet in 2010 Microsoft voor Nokia, waar hij de eerste niet-Fin ooit werd aan de top van het technologiebedrijf. Onder zijn bewind kwam er een alliantie met Microsoft, waarna de Amerikanen in 2013-2014 de hele gsm-afdeling van Nokia overkochten voor 7 miljard dollar en Elop overstapte naar Microsoft. Enkele maanden later kondigde het concern aan 18.000 banen te schrappen, vooral Nokia-jobs.

 

Elop werd enige tijd beschouwd als de mogelijke opvolger van Steve Ballmer aan de top van Microsoft, maar uiteindelijk viel de keuze op Satya Nadella, die tot dan de Cloud-afdeling leidde. In zijn strategie spelen clouddiensten een centrale rol. Zo liet hij eerder al verstaan dat hij Microsoft wilde omvormen van een 'toestel- en dienstengericht bedrijf' naar een 'productiviteits- en platformbedrijf voor de mobile-first en cloud-first wereld'. Of, om het met de woorden van technologiemagazine Wired te zeggen: "Microsoft heeft eindelijk begrepen dat het de smartphone-oorlog niet kan winnen."

 

"Stephen en ik zijn het erover eens dat het nu het juiste moment is voor hem om Microsoft te verlaten", schrijft Nadella in een memo aan het personeel. "Ik betreur het verlies aan leiderschap dat hiermee gepaard gaat en kijk vol spanning uit naar zijn volgende bestemming."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour en Fnac Darty denken aan inkoopalliantie

01/12/2017

Supermarktbedrijf Carrefour en elektronicaverkoper Fnac Darty denken eraan om een alliantie te vormen voor hun elektronica-aankopen. Door die bundeling van krachten kunnen ze de prijzen immers drukken.

Media Saturn lanceert eerste volledig virtuele winkelwereld

21/11/2017

Klanten van Saturn, dat samen met Media Markt deel uitmaakt van de groep Media Saturn, kunnen voortaan hun VR-bril opzetten om de producten in twee virtuele omgevingen te bekijken. De koop ook afronden in VR is voorlopig nog niet mogelijk.

Krëfel neemt meerderheid in IT-speler Tones

17/11/2017

Krëfel heeft een meerderheid genomen in het Mechelse Tones, een keten met vier winkels die gespecialiseerd is in IT en multimedia. Door die overname wil Krëfel zijn aanbod in die sectoren verder uitbreiden.

Service is de sleutel voor jarig Keymusic

10/11/2017

De fysieke muziekwinkel heeft zeker nog bestaansrecht, zegt CEO Francky Dedeyne van Keymusic, dat zijn 25e verjaardag viert. "Als je oplossingen verkoopt, speelt prijs minder", stelt hij. Groei komt uit een franchiseconcept, bovendien lonkt het buitenland.

Pieter Haas, CEO Ceconomy: "Wij verkopen een digitaal leven aan de consument"

03/11/2017

Ceconomy, het moederbedrijf van MediaMarkt, heeft de sleutel in handen voor de verdere consolidatie van de elektronicasector in Europa. De retailer wordt een verkoper van diensten en oplossingen: “We helpen mensen de juiste beslissingen te nemen.”

Ceconomy groeit verder in transitiejaar

26/10/2017

In het vierde kwartaal van zijn boekjaar is Ceconomy, voorheen onderdeel van de Duitse Metro Group, met 4,6% gegroeid naar 5,264 miljard euro. Vooral online zette het moederbedrijf van onder andere Media Markt grote stappen.

Back to top