Gewezen Nokia-topman Stephen Elop weg bij Microsoft | RetailDetail

Gewezen Nokia-topman Stephen Elop weg bij Microsoft

Gewezen Nokia-topman Stephen Elop weg bij Microsoft

De voormalige Nokia-topman Stephen Elop verlaat zijn huidige werkgever, de Amerikaanse technologiereus Microsoft. Zijn vertrek is een rechtstreeks gevolg van een reorganisatie bij het concern, maar komt niet helemaal onverwacht.

Cloud belangrijker dan smartphones

Microsoft gaat de toestellen-afdeling, die onder de leiding stond van Stephen Elop, samenvoegen met de kernactiviteit rond het Windows-besturingssysteem. De nieuwe entiteit zal worden geleid door huidig Windows-topman Terry Myerson. Exit Stephen Elop, met andere woorden.

 

De 51-jarige Elop verliet in 2010 Microsoft voor Nokia, waar hij de eerste niet-Fin ooit werd aan de top van het technologiebedrijf. Onder zijn bewind kwam er een alliantie met Microsoft, waarna de Amerikanen in 2013-2014 de hele gsm-afdeling van Nokia overkochten voor 7 miljard dollar en Elop overstapte naar Microsoft. Enkele maanden later kondigde het concern aan 18.000 banen te schrappen, vooral Nokia-jobs.

 

Elop werd enige tijd beschouwd als de mogelijke opvolger van Steve Ballmer aan de top van Microsoft, maar uiteindelijk viel de keuze op Satya Nadella, die tot dan de Cloud-afdeling leidde. In zijn strategie spelen clouddiensten een centrale rol. Zo liet hij eerder al verstaan dat hij Microsoft wilde omvormen van een 'toestel- en dienstengericht bedrijf' naar een 'productiviteits- en platformbedrijf voor de mobile-first en cloud-first wereld'. Of, om het met de woorden van technologiemagazine Wired te zeggen: "Microsoft heeft eindelijk begrepen dat het de smartphone-oorlog niet kan winnen."

 

"Stephen en ik zijn het erover eens dat het nu het juiste moment is voor hem om Microsoft te verlaten", schrijft Nadella in een memo aan het personeel. "Ik betreur het verlies aan leiderschap dat hiermee gepaard gaat en kijk vol spanning uit naar zijn volgende bestemming."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Verovering van Europa loopt voor Xiaomi via Parijs

23/05/2018

De Chinese smartphonefabrikant opende zopas een fysieke winkel in Parijs. Die betekent het vervolg van een ambitieus Europees expansieplan, maar het merk droomt ook hardop van een lancering in de Verenigde Staten.

Fnac Darty en MediaMarkt Saturn sluiten inkoopalliantie

16/05/2018

De Franse elektronicaretailer Fnac Darty, de groep achter het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft een inkoopalliantie gesloten met concurrent MediaMarkt Saturn.

Amazon wil Walmart overtroeven in de Flipkart-deal

03/05/2018

De strijd om de Indische e-commercemarkt barst los: ook Amazon zou nu een gooi doen naar een meerderheidsaandeel in Flipkart. Daarmee hoopt het Walmart, dat al gesprekken was gestart met de Indische e-tailer, af te troeven.

"Amazon het goedkoopst, maar niet de beste service"

26/04/2018

Een onderzoek van De Standaard tussen honderd populaire elektrotoestellen wijst Amazon duidelijk aan als de goedkoopste. Klanten die een goede service willen, zijn echter beter af bij Coolblue en Media Markt.

Amazon brengt robots naar de huiskamer

24/04/2018

Amazon sleutelt in het geheim aan robots voor bij mensen thuis. Volgens persagentschap Bloomberg wil de technologiereus de robots nog dit jaar bij medewerkers in huis testen en de huisrobots mogelijk al in 2019 uitrollen.

Fnac Darty groeit verder dankzij samenwerkingen

23/04/2018

Elektronicareus Fnac Darty zag in het eerste kwartaal van 2018 de omzet licht groeien. De groep boekte naar eigen zeggen grote vooruitgang in zijn herstelplan: eind 2018 wil het bedrijf voor 130 miljoen euro aan synergievoordelen realiseren.