Ikea verkoopt alleen nog oplaadbare batterijen

Oude, niet-oplaadbare batterijen van retailer Ikea
Foto: Ikea

Ikea haalt tegen 2021 wereldwijd alle niet-oplaadbare alkalinebatterijen uit het assortiment. Zo wil de meubelretailer de afvalberg helpen terugdringen. De batterijen hebben ook een hogere broeikasuitstoot.

 

5.000 ton minder afval

Ikea kondigt aan dat het alle niet-oplaadbare alkalinebatterijen, zoals AAA-, AA- en 9-voltbatterijen, tegen oktober 2021 uit al haar winkels zal verbannen. De keten van woonwarenhuizen verkocht vorig jaar nochtans nog zo’n 300 miljoen alkalinebatterijen. Het initiatief kadert echter in de duurzaamheidsstrategie van het bedrijf.


De interieurketen wil consumenten die regelmatig batterijen gebruiken, aansporen om over te stappen op oplaadbare batterijen. Dat zou niet alleen beter zijn voor het milieu, klanten besparen er ook afval en na verloop van tijd zelfs geld mee, zegt Ikea in een wereldwijd persbericht. Als alle klanten van Ikea zouden overschakelen van alkalinebatterijen op oplaadbare batterijen en deze 50 keer zouden opladen, zou er jaarlijks 5.000 ton minder afval zijn.

 

Na 50 keer opladen

Recente studies zouden aantonen dat de milieu-impact van alkalinebatterijen hoger is dan die van oplaadbare nikkel-metaalhydridebatterijen (NiMH), althans bij huishoudelijke apparaten die regelmatig worden opgeladen, zoals speelgoed, zaklampen, draagbare luidsprekers en camera's.


Al na tien keer opladen is de broeikasuitstoot van een oplaadbare batterij lager dan die van alkalinebatterijen, beweert de Billy-producent. “Bij ongeveer 50 keer opladen is de algemene impact op het milieu van NiMH-batterijen gelijk aan of zelfs minder dan de impact van alkalinebatterijen”, klinkt het nog.


Ikea hoopt dan ook dat andere retailers het voorbeeld zullen volgen. Knoopcelbatterijen worden voorlopig wel nog verkocht, omdat sommige Ikea-producten alleen met die batterijen kunnen werken.