JBC, Torfs, Coolblue en Proximus sluiten alle fysieke winkels

Coolblue en Proximus sluiten alle fysieke winkels
Shutterstock.com

Verschillende retailers nemen drastische maatregelen ten gevolge van de coronacrisis. Coolblue, Proximus en JBC zijn de eerste die alle fysieke winkelpunten tijdelijk sluiten. Ook Schoenen Torfs sloot zich vanmiddag hierbij aan.

 

Verder dan regeringsmaatregelen

JBC heeft zopas beslist om alle vestigingen te sluiten tot 3 april om de gezondheid van personeel en klanten te vrijwaren, bevestigde topman Bart Claes aan onze redactie. Eind vorige week was JBC nog van plan om tijdens enkele weekdagen wat langer open te blijven, maar daar komt Belgische retailer nu op terug. Op Facebook zegt de retailer ook dat ze gratis alle online bestelde leveringen, die klanten in de winkels zouden komen halen, aan huis zullen laten leveren. 

 

Ook Proximus sluit "tot nader order" al zijn eigen winkels, een honderdtal in totaal. Het telecombedrijf gaat verder zijn medewerkers alleen nog voor herstellingen en dringende activaties naar klanten sturen. JBC en Proximus nemen dus strengere maatregelen dan wat de regering oplegt, want in principe mogen de winkels op weekdagen geopend zijn.

 

"Nederland en België werkend houden"

Zelfs e-tailer Coolblue sluit vanaf morgen (en al zeker tot 6 april) al zijn winkels in Nederland en België. De webshop stelt de laatste dagen een sterke stijging vast in de vraag naar allerlei apparaten om thuis te kunnen werken, zoals schermen en webcams. Het bedrijf wil zich nu op focussen op "Nederland en België werkend houden" en heeft enkele andere productgroepen zoals koffers, navigatiesystemen en barbecues tijdelijk uitgezet.

 

"We hebben onszelf in recordtijd weer opnieuw moeten uitvinden. Honderden klantenservicemedewerkers werken massaal vanuit huis om onze klanten te helpen. Onze collega’s van CoolblueFietst en CoolblueBezorgt zijn elke dag onderweg om de producten op een snelle en veilige manier bij mensen thuis te krijgen", zegt topman Pieter Zwart in een persbericht.

 

Torfs volgt

Schoenen Torfs, de keten die eerder nog zei zijn winkels 's avonds langer te willen openhouden om de verplichte zaterdagsluiting te compenseren, is nu ook helemaal bijgedraaid. In een persbericht zegt de retailer dat "de toestand verergerd" is en dat daarom het bedrijf zijn standpunt heeft moeten herzien. De winkels van de gelijknamige keten én van The Athlete's Foot gaan deze week dicht; volgende week wordt de situatie opnieuw geëvalueerd.

 

"We zijn als Beste Werkgever in de eerste plaats bekommerd om de gezondheid van onze medewerkers én klanten", zo schrijft Torfs in een persbericht. Een winkel blijft open, zo preciseert de keten: de webshop. "We herhalen onze oproep aan de consument om op dit moeilijke moment resoluut te kiezen voor Belgische webshops om op die manier zijn solidariteit te tonen met onze bedrijven", besluit Torfs.