Lenovo heeft zijn zinnen gezet op pc’s van Fujitsu

Lenovo heeft zijn zinnen gezet op pc’s van Fujitsu

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde Japanse zakenkrant Nikkei onderhandelt het Chinese Lenovo met het Japanse Fujitsu over de overname van de pc-afdeling van die laatste. Wellicht zou er nog deze maand een akkoord komen.

Stagnerende pc-markt

Een bron die nauw betrokken is bij de onderhandelingen vertelde de zakenkrant dat er mogelijk nog deze maand een deal uit de bus komt. Lenovo, ’s werelds grootste fabrikant van pc’s, zou daarbij 2.000 medewerkers van de pc-tak van Fujitsu overnemen. In een reactie liet Fujitsu weten “diverse opties voor zijn pc-afdeling” te bekijken en dat er “nog geen beslissing over de toekomst ervan” is gevallen. Lenovo weigerde elke commentaar.

 

De gesprekken zijn een zoveelste stap in de consolidatiegolf die nu al enkele jaren bezig is in de pc-markt. Die heeft nog altijd zwaar te lijden onder de opkomst van de smartphones en de tablets, waardoor almaar minder gezinnen nog een echte pc in huis halen. Voor de pc-fabrikanten betekent dat dalende volumes en krimpende marges, wat de groten ertoe aanzet dan maar de kleintjes op te kopen om zo hun marktaandeel op te krikken.

 

Volgens de recentste cijfers van marktonderzoeksbureau IDC werden er in het tweede kwartaal van dit jaar nog 62,4 miljoen pc’s verkocht, alweer een daling met net geen 5% (al hadden analisten nog erger verwacht). Met een marktaandeel van 21,2% is Lenovo het nummer één op die markt, op de voet gevolgd door HP (20,8%) en Dell (16%).