Lenovo heeft zijn zinnen gezet op pc’s van Fujitsu

Lenovo heeft zijn zinnen gezet op pc’s van Fujitsu

Lenovo heeft zijn zinnen gezet op pc’s van Fujitsu

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde Japanse zakenkrant Nikkei onderhandelt het Chinese Lenovo met het Japanse Fujitsu over de overname van de pc-afdeling van die laatste. Wellicht zou er nog deze maand een akkoord komen.

Stagnerende pc-markt

Een bron die nauw betrokken is bij de onderhandelingen vertelde de zakenkrant dat er mogelijk nog deze maand een deal uit de bus komt. Lenovo, ’s werelds grootste fabrikant van pc’s, zou daarbij 2.000 medewerkers van de pc-tak van Fujitsu overnemen. In een reactie liet Fujitsu weten “diverse opties voor zijn pc-afdeling” te bekijken en dat er “nog geen beslissing over de toekomst ervan” is gevallen. Lenovo weigerde elke commentaar.

 

De gesprekken zijn een zoveelste stap in de consolidatiegolf die nu al enkele jaren bezig is in de pc-markt. Die heeft nog altijd zwaar te lijden onder de opkomst van de smartphones en de tablets, waardoor almaar minder gezinnen nog een echte pc in huis halen. Voor de pc-fabrikanten betekent dat dalende volumes en krimpende marges, wat de groten ertoe aanzet dan maar de kleintjes op te kopen om zo hun marktaandeel op te krikken.

 

Volgens de recentste cijfers van marktonderzoeksbureau IDC werden er in het tweede kwartaal van dit jaar nog 62,4 miljoen pc’s verkocht, alweer een daling met net geen 5% (al hadden analisten nog erger verwacht). Met een marktaandeel van 21,2% is Lenovo het nummer één op die markt, op de voet gevolgd door HP (20,8%) en Dell (16%).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Samsung maakt zich zorgen over eigen groei

06/07/2018

Technologiegigant Samsung is niet positief over de eigen resultaten. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verwacht een niet al te geweldige groei in het tweede kwartaal van dit jaar: de verkoop van smartphones stelt teleur.

Matthias De Clercq van Coolblue naar Nexxworks

06/07/2018

Matthias De Clercq, de Belgische topman van Coolblue, verlaat het bedrijf om op 17 juli commercieel directeur te worden bij consultancybedrijf Nexxworks.

Aveve koopt tuincentra Eurotuin van Rudi De Kerpel

25/06/2018

Ondernemer Rudi De Kerpel heeft zijn tuinketen Eurotuin verkocht aan concurrent Aveve (de tuinketen van de boerenbond). Bij gebrek aan opvolging zag De Kerpel zich verplicht te kiezen voor een overname om jobzekerheid te bieden aan het personeel.

Ceconomy verkoopt zijn Russische divisie

21/06/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van MediaMarkt, werd nooit succesvol op de Russische markt. Het heeft nu een ruildeal bereikt met de lokale elektroketen M.video, waarin het ook een participatie neemt.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.