Lenovo heeft zijn zinnen gezet op pc’s van Fujitsu

Lenovo heeft zijn zinnen gezet op pc’s van Fujitsu

Lenovo heeft zijn zinnen gezet op pc’s van Fujitsu

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde Japanse zakenkrant Nikkei onderhandelt het Chinese Lenovo met het Japanse Fujitsu over de overname van de pc-afdeling van die laatste. Wellicht zou er nog deze maand een akkoord komen.

Stagnerende pc-markt

Een bron die nauw betrokken is bij de onderhandelingen vertelde de zakenkrant dat er mogelijk nog deze maand een deal uit de bus komt. Lenovo, ’s werelds grootste fabrikant van pc’s, zou daarbij 2.000 medewerkers van de pc-tak van Fujitsu overnemen. In een reactie liet Fujitsu weten “diverse opties voor zijn pc-afdeling” te bekijken en dat er “nog geen beslissing over de toekomst ervan” is gevallen. Lenovo weigerde elke commentaar.

 

De gesprekken zijn een zoveelste stap in de consolidatiegolf die nu al enkele jaren bezig is in de pc-markt. Die heeft nog altijd zwaar te lijden onder de opkomst van de smartphones en de tablets, waardoor almaar minder gezinnen nog een echte pc in huis halen. Voor de pc-fabrikanten betekent dat dalende volumes en krimpende marges, wat de groten ertoe aanzet dan maar de kleintjes op te kopen om zo hun marktaandeel op te krikken.

 

Volgens de recentste cijfers van marktonderzoeksbureau IDC werden er in het tweede kwartaal van dit jaar nog 62,4 miljoen pc’s verkocht, alweer een daling met net geen 5% (al hadden analisten nog erger verwacht). Met een marktaandeel van 21,2% is Lenovo het nummer één op die markt, op de voet gevolgd door HP (20,8%) en Dell (16%).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten. 

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Fnac Darty en MediaMarkt Saturn sluiten inkoopalliantie

16/05/2018

De Franse elektronicaretailer Fnac Darty, de groep achter het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft een inkoopalliantie gesloten met concurrent MediaMarkt Saturn.

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA

09/05/2018

De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.

Niet Amazon, maar Walmart neemt Indiase marktleider over

07/05/2018

Ondanks een verleidelijk aanzoek van Amazon gaat de Indiase e-tailer Flipkart toch over in handen van Walmart en - opvallend - Google-eigenaar Alphabet. Voor 15 miljard dollar krijgen de Amerikanen zowat 75% van de aandelen in Flipkart in handen.