LVMH-topman Arnault pompt miljoenen in BackMarket

LVMH-topman Arnault pompt miljoenen in BackMarket

BackMarket, een Franse start-up die zich positioneert als (super)marktplaats voor ‘refurbished’ ofte ‘opgelapte’ tweedehandse smartphones, tablets en laptops, heeft zopas 41 miljoen euro groeigeld opgehaald.

 

Stap zetten naar Amerikaanse markt

Nauwelijks enkele dagen nadat het Nederlandse Leapp failliet is verklaard en zijn website en 24 winkels noodgedwongen moest sluiten, meldt zijn Franse collega BackMarket dat het liefst 41 miljoen euro heeft opgehaald bij investeerders. En niet bij de eerste de beste: niemand minder dan LVMH-topman Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk, heeft zich ingekocht in de Parijse start-up, samen met onder meer het Frans-Luxemburgse investeringsfonds Eurazeo. Welke partij welk bedrag heeft ingebracht en hoeveel de start-up waard is, is niet meegedeeld.

 

Met het opgehaalde geld wil BackMarket zo snel mogelijk de sprong naar de Verenigde Staten wagen en een heuse wereldspeler worden, zo zegt mede-oprichter en CEO Thibaud Hug de Larauze in de Franse media. Hij verwacht dat de markt van de ‘refurbished’ elektronica (gebruikte toestellen die na controle, herstelling en upgrade opnieuw op de markt komen) een enorme vlucht zal nemen. Zo denken ze er blijkbaar ook bij Eurazeo over: “Het potentieel is enorm, a rato van ettelijke miljarden euro.”

 

Anders dan Leapp profileert BackMarket zich als een pure internetspeler. Een goeie zet, zo zeggen analisten, die erop wijzen dat Leapp dat in zijn beginjaren ook was en dat net de supersnelle en geldverslindende expansie richting winkelstraat het bedrijf uiteindelijk de das heeft omgedaan.