Maakte Amazon illegale prijsafspraken met Apple?

Foto: Yeamake / Shutterstock.com

Sinds Apple rechtstreeks via Amazon verkoopt, zijn heel wat externe verkopers van het platform gekegeld en zouden de Apple-producten ook (nog) duurder geworden zijn. De Amerikaanse concurrentiewaakhond gaat uitzoeken of dat wel volgens het boekje verloopt.

 

Apple laat resellers schrappen

Amazon en Apple sloten vorig jaar een overeenkomst om rechtstreeks iPhones te verkopen op het Amazon-platform. Tot dan toe was de verkoop van Apple-producten er voorbehouden voor resellers. Nu wordt die deal echter onderzocht door de Amerikaanse Federal Trade Commission, zo verneemt The Verge.

 

Apple liet afgelopen najaar weten voortaan ook zelf producten via Amazon aan te bieden, vooral om zo de strijd aan te gaan met namaak of oplichting. In de praktijk blijkt evenwel dat ook honderden legitieme verkopers, die goedkopere of tweedehands Apple-producten aanboden op de marktplaats, hierdoor het veld moesten ruimen.

 

Een heel aantal resellers die op Amazon rekenden om hun producten aan de man te brengen, kregen in november een opzegbrief, laat een getroffen verkoper van tweedehands MacBooks weten aan The Verge. Voortaan mochten alleen nog verkopers die officiële goedkeuring van Apple kregen, hun waren aanbieden. En hoewel er op Amazon Marketplace nog wel plaats is voor tweedehands Apple-producten, is die categorie alleen voorbestemd voor kleinere spelers.

 

Prijsafspraken en marktverdeling?

Mogelijk is wat Amazon en Apple doen echter illegaal: door externe, goedkopere partijen uit te sluiten, leggen de bedrijven de facto een minimumprijs op en dat zou een schending van de wetgeving tegen prijsafspraken zijn. Ook is er mogelijk sprake van illegale marktverdeling. De Amerikaanse concurrentiewaakhond zou daarom contact hebben opgenomen met getroffen ex-verkopers en bereidt mogelijk een rechtszaak voor.

 

Ook in Europa loopt momenteel een onderzoek naar mogelijke anticoncurrentiële praktijken bij Amazon, waarbij de marktplaatsverkopers zouden worden benadeeld ten opzichte van de marktplaatsaanbieder zelf. In Duitsland kwam het recent al tot een schikking en heeft Amazon zijn verkoopvoorwaarden transparanter gemaakt.