Markt fysieke games blijft maar krimpen

Markt fysieke games blijft maar krimpen

De markt van de fysieke computerspelletjes blijft maar krimpen: zowel in aantal stuks als in omzet zette de daling zich ook vorig jaar door. In 2009 werden nog 6,87 miljoen eenheden aan de man of vrouw gebracht, goed voor een omzet van 221,08 miljoen euro. In 2012 was de verkoop al geslonken tot 5,93 miljoen stuks en een omzet van 198,07 miljoen euro.

10% minder consolegames verkocht

De bijna 200 miljoen euro omzet voor fysieke games in 2012 valt uiteen in 22,50 miljoen euro voor pc-games en 175,58 miljoen euro voor consolegames. Terwijl het totale verkoopcijfer voor het eerste segment slechts 4% lager uitkwam dan in 2011, bedraagt de terugloop voor het consolesegment liefst 10%.


Volgens de sectororganisatie BEA is de terugval het gevolg van een verminderd aanbod, alsook van het toegenomen downloaden en het online spelen van games. Het wijst dus niet noodzakelijk op een terugloop van de belangstelling voor computerspelletjes.


Console- en pc-markt verschillen duidelijk

Uit de cijfers blijkt ook dat de top van de bestverkopende games in 2012 verschilt voor de console- en de pc-games. Dat komt omdat vier op de vijf verkochte games alleen worden uitgebracht om op console te spelen. Bij de consolespellen hielden Fifa 13, Call of Duty en Just Dance 4 de bovenhand, bij de pc-spellen waren dat Diablo 3, World of Warcraft en Battlefield 3.

 

Games op console blijken trouwens vaker geschikt voor alle leeftijden, die op pc bevatten vaak actiescènes en krijgen dus meer een leeftijdsrestrictie mee.

Tags: