Markt fysieke games blijft maar krimpen | RetailDetail

Markt fysieke games blijft maar krimpen

Markt fysieke games blijft maar krimpen

De markt van de fysieke computerspelletjes blijft maar krimpen: zowel in aantal stuks als in omzet zette de daling zich ook vorig jaar door. In 2009 werden nog 6,87 miljoen eenheden aan de man of vrouw gebracht, goed voor een omzet van 221,08 miljoen euro. In 2012 was de verkoop al geslonken tot 5,93 miljoen stuks en een omzet van 198,07 miljoen euro.

10% minder consolegames verkocht

De bijna 200 miljoen euro omzet voor fysieke games in 2012 valt uiteen in 22,50 miljoen euro voor pc-games en 175,58 miljoen euro voor consolegames. Terwijl het totale verkoopcijfer voor het eerste segment slechts 4% lager uitkwam dan in 2011, bedraagt de terugloop voor het consolesegment liefst 10%.


Volgens de sectororganisatie BEA is de terugval het gevolg van een verminderd aanbod, alsook van het toegenomen downloaden en het online spelen van games. Het wijst dus niet noodzakelijk op een terugloop van de belangstelling voor computerspelletjes.


Console- en pc-markt verschillen duidelijk

Uit de cijfers blijkt ook dat de top van de bestverkopende games in 2012 verschilt voor de console- en de pc-games. Dat komt omdat vier op de vijf verkochte games alleen worden uitgebracht om op console te spelen. Bij de consolespellen hielden Fifa 13, Call of Duty en Just Dance 4 de bovenhand, bij de pc-spellen waren dat Diablo 3, World of Warcraft en Battlefield 3.

 

Games op console blijken trouwens vaker geschikt voor alle leeftijden, die op pc bevatten vaak actiescènes en krijgen dus meer een leeftijdsrestrictie mee.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ceconomy vindt vooral online groei

09/02/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van Media Markt en Saturn, heeft in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar een kleine omzetstijging weten te behalen dankzij een sterkere online verkoop. Zoals verwacht viel de winst wel terug.

Verzekeraar op één na grootste aandeelhouder Fnac-Darty

08/02/2018

Investeringsfonds Knight Vinke heeft zijn participatie in Fnac-Darty, de fusiegroep die ook de Belgische elektroketen Vanden Borre en de Nederlandse retailer BCC in handen heeft, verkocht aan verzekeringsmakelaar SFAM.

Ondanks tegenvallende verkoop recordwinst voor Apple

02/02/2018

Apple heeft in het eerste kwartaal van zijn boekjaar, dat eindigde op 30 december 2017, zijn records qua omzet en winst weten te breken. Toch zijn er ongunstige signalen, want de verkoop van de iPhone bleef onder de verwachtingen.

Computerchips drijvende factor achter recordwinst Samsung

31/01/2018

Het Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft ook in het vierde kwartaal een recordwinst gehaald, wat het vooral te danken heeft aan de chipdivisie. Daar blijven de prijzen immers erg hoog.

Fnac krijgt nieuwe stek in Gent

24/01/2018

De Gentse Fnac verhuist volgend jaar naar een nieuwe locatie. De winkel blijft wel in de Veldstraat, maar gaat naar een nieuw pand en zal een stuk kleiner zijn dan de huidige vestiging.

Schotse winkel ‘ontslaat’ Pepper-robot

23/01/2018

Een vestiging van de Britse keten Margiotta in Edinburgh heeft na amper een week besloten om een experiment met een Pepper-robot stop te zetten. Klanten zouden de robot verwarrend hebben gevonden.

Back to top