Markt fysieke games blijft maar krimpen | RetailDetail

Markt fysieke games blijft maar krimpen

Markt fysieke games blijft maar krimpen

De markt van de fysieke computerspelletjes blijft maar krimpen: zowel in aantal stuks als in omzet zette de daling zich ook vorig jaar door. In 2009 werden nog 6,87 miljoen eenheden aan de man of vrouw gebracht, goed voor een omzet van 221,08 miljoen euro. In 2012 was de verkoop al geslonken tot 5,93 miljoen stuks en een omzet van 198,07 miljoen euro.

10% minder consolegames verkocht

De bijna 200 miljoen euro omzet voor fysieke games in 2012 valt uiteen in 22,50 miljoen euro voor pc-games en 175,58 miljoen euro voor consolegames. Terwijl het totale verkoopcijfer voor het eerste segment slechts 4% lager uitkwam dan in 2011, bedraagt de terugloop voor het consolesegment liefst 10%.


Volgens de sectororganisatie BEA is de terugval het gevolg van een verminderd aanbod, alsook van het toegenomen downloaden en het online spelen van games. Het wijst dus niet noodzakelijk op een terugloop van de belangstelling voor computerspelletjes.


Console- en pc-markt verschillen duidelijk

Uit de cijfers blijkt ook dat de top van de bestverkopende games in 2012 verschilt voor de console- en de pc-games. Dat komt omdat vier op de vijf verkochte games alleen worden uitgebracht om op console te spelen. Bij de consolespellen hielden Fifa 13, Call of Duty en Just Dance 4 de bovenhand, bij de pc-spellen waren dat Diablo 3, World of Warcraft en Battlefield 3.

 

Games op console blijken trouwens vaker geschikt voor alle leeftijden, die op pc bevatten vaak actiescènes en krijgen dus meer een leeftijdsrestrictie mee.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ceconomy verkoopt zijn Russische divisie

21/06/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van MediaMarkt, werd nooit succesvol op de Russische markt. Het heeft nu een ruildeal bereikt met de lokale elektroketen M.video, waarin het ook een participatie neemt.

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

LVMH-topman Arnault pompt miljoenen in BackMarket

14/06/2018

BackMarket, een Franse start-up die zich positioneert als (super)marktplaats voor ‘refurbished’ ofte ‘opgelapte’ tweedehandse smartphones, tablets en laptops, heeft zopas 41 miljoen euro groeigeld opgehaald.

Coolblue sluit honderden webshops

11/06/2018

Webshopgroep Coolblue gaat een eind maken aan zijn honderden afzonderlijke webshops (denk aan smartphonestore.nl of pdashop.be). In de plaats daarvan wordt alles gecentraliseerd op de Coolblue-pagina, waardoor een uitbreiding naar andere talen en landen veel sneller zou kunnen gebeuren.

Leapp failliet, hoopt op doorstart

11/06/2018

Leapp, een verkoper van tweedehands Apple-toestellen, is failliet. Dat meldt de retailer op zijn website. De curator onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een doorstart.

Coolblue lanceert reparatiedienst voor smartphones

04/06/2018

Coolblue heeft zich weer een extra stukje van de 'customer journey' toegeëigend: nu stort de Rotterdamse webshop(groep) zich ook op het herstellen van smartphones.