"Media-Saturn moet zichzelf opnieuw uitvinden" | RetailDetail

"Media-Saturn moet zichzelf opnieuw uitvinden"

"Media-Saturn moet zichzelf opnieuw uitvinden"

Elektroketen Media-Saturn laat zijn onlinedivisie en zijn fysieke winkels voortaan nauwer samenwerken vanuit een duidelijke multichannelstrategie. Daarbij dreigen 200, vooral administratieve, banen verloren te gaan.

Groeien als multichannel-speler

De internetspelers winnen op de elektromarkt almaar terrein ten nadele van de fysieke retailers. Metro-dochter Media-Saturn kan ervan meespreken: "We hebben met ons oude model de top bereikt. Dit is het moment waarop een onderneming zichzelf opnieuw moet uitvinden, want anders gaat het alleen nog maar bergaf. Vanaf nu gaan we met volle kracht een nieuwe richting uit", zegt topman Horst Norberg in de Duitse krant Die Welt.

 

Die nieuwe richting heet multichannel: "In onze fysieke winkels optimaliseren we onze concepten en tegelijk bouwen we onze eigen online activiteiten significant uit. Maar anders dan de pure internetspelers ontwikkelen we daarbij een echte multichannelstrategie, waarbij klanten in om het even welk kanaal producten kunnen aanschaffen en zelfs terugbrengen, online én in de winkels", zegt Norberg.

 

"Daarom bundelen we voortaan al deze activiteiten in onze dochter Media-Saturn E-Business, een dienstverlenend bedrijf dat niet enkel voor de Duitse markt werkt maar voor alle 17 landen waar we actief zijn." Daarbij dreigen wel zo'n 200 jobs verloren te gaan, hoofdzakelijk in de administratie, maar "tegenover de 65.000 banen in dit bedrijf is dat niet veel", vindt de topman van Media-Saturn.

 

Groeien met nieuwe winkelformats...

Toch benadrukt Horst Norberg dat hij met Media-Saturn een groeiverhaal wil schrijven, ook met zijn fysieke winkels. Zo experimenteert de retailer met een discountvariant, Media Markt Depot, die in eenvoudige winkels het basis- en middensegment van de markt aanbiedt. "We hebben al een winkel volgens dit concept in Hongarije en er staan er nog drie gepland in Polen; andere landen kunnen volgen", klinkt het.

 

Voor binnensteden en shoppingcentra test de groep dan weer een kleiner format uit met een eerder trendy design: Saturn Concept. "We hebben van dit format tot nu toe een testwinkel in Polen en twee in Nederland. Saturn Concept focust op smartphones, laptops, computers en andere digitale apparaten."

 

In landen waar Media Markt een grote dekking heeft, wil de groep het Connected World-concept uitrollen: "Dat gebeurt wellicht nog dit jaar in Duitsland, Oostenrijk en Nederland. Flink wat apparaten zijn tegenwoordig onderling combineerbaar. In plaats van eilandopstellingen per merk zullen we veeleer tonen welke technologische oplossingen vandaag allemaal mogelijk zijn."

 

...én met de pure players

Tegelijk blijft Media-Saturn volop zijn pure players Redcoon (en diens Russische dochter 003.ru) uitbouwen. "Beide spelers zetten in vergelijking met de totale markt een bovengemiddelde groei. Zij spreken namelijk andere klanten aan dan onze winkels: ze richten zich tot consumenten die goede producten tegen scherpe prijzen willen en die minder belang hechten aan service."

 

"Met de multichannel-aanpak van Media Markt en Saturn en onze pure internet players zullen wij aan een zeer breed scala van klantenwensen kunnen voldoen", zegt een optimistische Norberg. "Velen denken met weemoed terug aan de tijden waarin we elk jaar dubbelcijferige groei realiseerden, maar vanaf nu moeten we enkel vooruit kijken. Ik ben er zeker van dat we nu door het dal gaan en dat de komende jaren weer succesvoller zullen zijn."

 

(UPDATE) Vandaag, woensdag 7 mei, heeft Media-Saturn bekendgemaakt dat Horst Norberg het bedrijf verlaat. Zijn vertrek is een gevolg van de aanhoudende machtsstrijd tussen oprichter en minderheidsaandeelhouder Erich Kellerhals en het management van Media-Saturn. Kellerhals is niet akkoord met de huidige koers van de onderneming en probeert dan ook reeds jarenlang het huidige management de wind uit de zeilen te nemen. Normaal liep Norbergs benoeming als topman nog tot 2015.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Samsung maakt zich zorgen over eigen groei

06/07/2018

Technologiegigant Samsung is niet positief over de eigen resultaten. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verwacht een niet al te geweldige groei in het tweede kwartaal van dit jaar: de verkoop van smartphones stelt teleur.

Matthias De Clercq van Coolblue naar Nexxworks

06/07/2018

Matthias De Clercq, de Belgische topman van Coolblue, verlaat het bedrijf om op 17 juli commercieel directeur te worden bij consultancybedrijf Nexxworks.

Ceconomy verkoopt zijn Russische divisie

21/06/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van MediaMarkt, werd nooit succesvol op de Russische markt. Het heeft nu een ruildeal bereikt met de lokale elektroketen M.video, waarin het ook een participatie neemt.

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

LVMH-topman Arnault pompt miljoenen in BackMarket

14/06/2018

BackMarket, een Franse start-up die zich positioneert als (super)marktplaats voor ‘refurbished’ ofte ‘opgelapte’ tweedehandse smartphones, tablets en laptops, heeft zopas 41 miljoen euro groeigeld opgehaald.

Coolblue sluit honderden webshops

11/06/2018

Webshopgroep Coolblue gaat een eind maken aan zijn honderden afzonderlijke webshops (denk aan smartphonestore.nl of pdashop.be). In de plaats daarvan wordt alles gecentraliseerd op de Coolblue-pagina, waardoor een uitbreiding naar andere talen en landen veel sneller zou kunnen gebeuren.