MediaMarkt en Saturn krijgen nieuwe CEO en CFO

Foto: WDnet Creation / Shutterstock.com

Ceconomy, de holding achter elektronicaketens MediaMarkt en Saturn, stelt twee nieuwe toplui aan. Na het vertrek van de Nederlander Pieter Haas komen Jörn Werner en Karin Sonnenmoser aan boord.

 

Digitale transformatie en cultuurverandering

Vanaf 1 maart worden Werner en Sonnenmoser respectievelijk CEO en CFO. De raad van bestuur krijgt er ook Bernhard Düttmann bij, die eerder manager ad interim was en terugkeert naar zijn vaste stek in de raad. Dat hebben de leden van de bestuursraad unaniem beslist. “Jörn Werner en Karin Sonnenmoser zullen een waardevolle bijdrage leveren aan de digitale transformatie en cultuurverandering van Ceconomy en die processen verder versnellen”, zegt bestuursvoorzitter Jürgen Fitschen over de benoemingen.

 

Werner was sinds 2015 topman van A.T.U (voluit Auto-Teile-Unger), een Duitse autoherstelling- en garageketen. Daarvoor stond hij aan het hoofd van de concurrerende elektronicaretailer Conrad, waar hij verantwoordelijk was voor de strategische herziening van het bedrijf. Ceconomy noemt Werner een "bewezen expert op het gebied van digitale transformatie en internationale groeistrategieën". 

 

De nieuwe CEO neemt de taken over van Pieter Haas, die in oktober 2018 het bedrijf verliet. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen grote schoonmaak gehouden in het managementteam en wil nu met een schone lei de ommekeer inzetten. “Ik zie potentieel voor een succesvolle toekomst bij Ceconomy”, zegt Werner zelf. Hij wil MediaMarkt en Saturn beter afstemmen op de klant en wil daartoe ook het teamgevoel verbeteren.

 

Verloren vertrouwen terugwinnen

Hij krijgt de hulp van Sonnenmoser, die aantreedt als financieel directeur. Zij komt over van de Oostenrijkse verlichtingsproducent Zumtobel Group, maar ze eveneens financieel directeur was. Sonnenmoser startte haar carrière bij Volkswagen en ziet het nu als haar missie bij Ceconomy om het “verloren vertrouwen terug te winnen, niet het minst op de kapitaalmarkten”: een verwijzing naar de zwakke beurspositie van Ceconomy. 

 

De enige oudgediende die wel aan boord blijft in het nieuwe managementteam is de Spanjaard Ferran Reverter, die operationeel hoofd blijft van MediaMarkt en Saturn. Hij zal verder meewerken aan de al ingezette digitaliseringsslag bij de elektronicaketens, die er volgens bestuursvoorzitter Fitschen “nu zo snel mogelijk” moet komen.