MediaMarkt-werknemers staken voor betere arbeidsvoorwaarden

Shutterstock.com

Afgelopen vrijdag is de MediaMarkt is Sint-Pieters-Leeuw dichtgebleven. Met de actie wilde het stakende personeel de steeds toenemende werkdruk en het gebrek aan personeel aan de kaak stellen. Ze vragen concrete acties van de in Nederland gevestigde Benelux-directie.

 

Ultiem drukkingsmiddel

Volgens CNE-vakbondsafgevaardigde Youssef Haddad zijn de werknemers aan het eind van hun Latijn. “We hoopten niet te hoeven staken, maar we hadden geen keus," verklaarde hij aan RTL. “Het is de enige manier om de stem van de werknemers te laten horen en hun ongenoegen te tonen...". Door de actie bleef de winkel van MediaMarkt in Sint-Pieters-Leeuw vorige vrijdag heel de dag gesloten.

 

Werknemers en vakbond verwijten de directie de hoge werkdruk en het gebrek aan personeel. “We luiden al maanden de noodklok, maar de directie onderneemt geen actie," zegt Haddad. Ten gevolge van de toenmende druk zouden verschillende werknemers inmiddels uitgeschakeld zijn door een burn-out.

 

Volgens de vakbond blijven de problemen bovendien niet beperkt tot Sint-Pieters-Leeuw, maar is er sprake van een algemene malaise. De retailer kondigde vorig jaar een herstructureringsplan aan, waarbij tegen 2023 in heel de Benelux zo’n 450 banen zouden verdwijnen. De gevolgen laten zich nu al voelen, zegt Haddad, want vertrekkers worden bijvoorbeeld niet meer vervangen.

 

Benelux-organisatie

Sinds 1 april heeft MediaMarkt België ook geen aparte directie meer, door de fusie van MediaMarkt Belux met de Nederlandse tak van de elektroketen. Die nieuwe directie zou onvoldoende rekening houden met de Belgische wetgeving en dezelfde arbeidsvoorwaarden willen opleggen als in Nederland, aldus de vakbondsafgevaardigde.

 

Begin vorige maand werd er al gestaakt in de MediaMarkt-vestiging in winkelcentrum Docks Bruxsel, uit onvrede met het herstuctureringsplan en de manier waarop mensen ontslagen worden. De vakbonden zijn van mening dat die ontslagen moeten plaatsvinden in het kader van de "Renault-procedure", zoals vastgelegd in de Belgische wetgeving. Maar de in Nederland gevestigde Benelux-directie is het daar niet mee eens, zodat de betrokkenen een lagere vergoeding krijgen dan de Belgische wet voorschrijft.

 

De staking in Sint-Pieters-Leeuw heeft intussen wel geleid tot een ontmoeting tussen de vakbond CNE en vertegenwoordigers van de winkelketen. “Ze zijn vastbesloten om de genoemde problemen aan te pakken en alle nodige maatregelen te nemen. Voor volgende week is een vergadering gepland met Comeos en wordt er een actieplan opgesteld," zegt Youssef Haddad.