Na CEO stapt nu ook CFO op bij Ceconomy

Shutterstock

Ceconomy, het beursgenoteerde moederbedrijf van elektroketens MediaMarkt en Saturn, heeft een slecht jaar achter de rug. Nadat topman Pieter Haas half oktober opstapte, geeft nu ook financieel directeur Mark Frese het vroegtijdig op.

 

Omzet en winst gedaald

De resultaten die Ceconomy woensdag bekendmaakte, zijn niet bepaald rooskleurig: de totale omzet van het bedrijf daalde in het afgelopen boekjaar met 0,9% tot 21,4 miljard euro. De omzet uit online steeg wel met 13% en is nu goed voor 12,1% van de totale omzet. Het gros van de omzet komt uit de 432 winkels in Duitsland: die zijn samen goed voor 10,34 miljard euro. Nederland klokt met 49 vestigingen af op 1,581 miljard euro (een fractie minder dan de 1,59 miljard van het jaar voordien), de 28 Belgische winkels zagen hun omzet groeien van 686 naar 701 miljoen euro.

 

Het brutobedrijfsresultaat (ebitda) ging er met 63 miljoen euro op achteruit naar 650 miljoen euro (inclusief 21 miljoen euro winstbijdrage van Fnac Darty). De marge op het bedrijfsresultaat, een graadmeter voor de winstgevendheid, is een magere 1,9%.

 

Exit CFO Mark Frese

De problemen komen niet onverwacht: eerder dit jaar had de groep boven MediaMarkt en Saturn al tot tweemaal toe een winstwaarschuwing de wereld ingestuurd. Toch ging het aandeel van Ceconomy na de publicatie van de jaarresultaten nog eens 14% achteruit. Alleen al dit jaar ging een slordige 80% van de totale beurswaarde in rook op. De ingestorte beurskoers is slecht nieuws, want om de almaar groeiende concurrentie van onlinespelers het hoofd te bieden, is schaalvergroting een must. Maar wie schaalvergroting zegt, zegt overnames. Daar is geld voor nodig, dat duidelijk niet voorhanden is...

 

De neerwaartse trend kostte in augustus al de kop van de Nederlander Pieter Haas, CEO van Ceconomy sinds 2014. Zijn takenpakket werd tijdelijk overgenomen door CFO Mark Frese, maar de Duitser gooit nu ook de handdoek in de ring. In afwachting van een nieuwe CEO en CFO neemt bestuurder Bernhard Düttmann tijdelijk de operationele leiding over.

 

Waarnemers zien in het vertrek van Frese de hand van de steenrijke Duitse familie Haniel, met 22,7% de grootste aandeelhouder van Ceconomy. Die familiale investeringsmaatschappij maakte dinsdag overigens bekend dat huidig topman Stephan Gemkow komende zomer opstapt. Het mandaat van de 58-jarige topman liep nochtans nog drie jaar. Hij wordt vervangen door de 47-jarige Thomas Schmidt, een vertrouweling van de familie.