Nintendo-CEO Satoru Iwata overleden | RetailDetail

Nintendo-CEO Satoru Iwata overleden

Nintendo-CEO Satoru Iwata overleden

Satoru Iwata, CEO van Nintendo en een icoon binnen de game-industrie, is op 55-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Iwata was verantwoordelijk voor het succes van de spelconsoles Wii en DS.

Drijvende kracht achter Nintendo Wii

Iwata ging in 1983 als programmeur aan de slag bij Nintendo en werkte hij mee aan bekende reeksen als The Legend of Zelda, Mario en Animal Crossing. Hij klom al snel op binnen het bedrijf: in 1993 werd hij benoemd tot directeur van HAL Laboratory, een onderdeel van Nintendo dat toen op de rand van het faillissement stond. Onder leiding van Iwata kroop het echter stilaan terug uit het dal.

 

Toen Hiroshi Yamauchi, CEO van Nintendo sinds 1949, in 2002 besloot om er mee op te houden, werd Iwata aangesteld als zijn opvolger. Hij was daarmee de eerste CEO die geen rechtstreekse banden had met de familie Yamauchi en slechts de vierde topman in de geschiedenis van het bedrijf.

 

In die periode ging Nintendo door een moeilijke periode, met de Gamecube-console die niet kon optornen tegen de successen van de PlayStation 2 van Sony en de Xbox van Microsoft. Onder Iwata's leiding kreeg de handhelddivisie echter een grote boost met de lancering van de Nintendo DS, die de opvolger werd van de alom bekende Game Boy.

 

In 2006 was Iwata ook de grote man achter de lancering van de Nintendo Wii, waarvan er wereldwijd meer dan 100 miljoen verkocht werden en die de terugkeer van Nintendo aan de top van de industrie betekende. De opvolger van de Wii, de Wii U, is momenteel echter aan het uitdraaien op een flop.

 

Het is momenteel nog niet geweten wie Iwata zal opvolgen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Slimme koelkast Samsung bestelt bij Albert Heijn

14/03/2018

Samsung en Albert Heijn gaan samenwerken voor online boodschappen: de nieuwe koelkasten van Samsung laten je vanop afstand in de koelkast kijken, waarna je met de Appie-app meteen de ontbrekende boodschappen kan bestellen.

Media Saturn lanceert eerste kassaloze winkel in Oostenrijk

12/03/2018

Saturn opende vandaag Europa's allereerste kassaloze elektronicawinkel in Oostenrijk. De voormalige Metro Group-keten biedt zijn klanten het gebruikelijke advies bij aankoop, maar betalen moet gebeuren via een app.

Online en offline prijzen Media Markt gelijk getrokken

26/02/2018

Ceconomy gaat de online en offline prijzen bij Media Markt en Saturn gelijktrekken. De digitale prijskaarten die al een tijdje te vinden zijn in de winkels maken dat mogelijk, omdat die in real-time kunnen worden aangepast.

Voor het eerst minder smartphones verkocht

22/02/2018

2017 mag dan alweer een recordjaar zijn voor de smartphoneverkopers, toch begint de markt af te koelen: in het vierde kwartaal gingen voor het eerst sinds 2004 wereldwijd minder smartphones over de toonbank.

Fusie legde Fnac Darty geen windeieren

22/02/2018

De Franse entertainment- en elektroretailer Fnac Darty, de groep boven het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft “een solide 2017” achter de rug. De omzet steeg immers met bijna 40%.

Ceconomy vindt vooral online groei

09/02/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van Media Markt en Saturn, heeft in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar een kleine omzetstijging weten te behalen dankzij een sterkere online verkoop. Zoals verwacht viel de winst wel terug.

Back to top