Nintendo-CEO Satoru Iwata overleden

Nintendo-CEO Satoru Iwata overleden

Satoru Iwata, CEO van Nintendo en een icoon binnen de game-industrie, is op 55-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Iwata was verantwoordelijk voor het succes van de spelconsoles Wii en DS.

Drijvende kracht achter Nintendo Wii

Iwata ging in 1983 als programmeur aan de slag bij Nintendo en werkte hij mee aan bekende reeksen als The Legend of Zelda, Mario en Animal Crossing. Hij klom al snel op binnen het bedrijf: in 1993 werd hij benoemd tot directeur van HAL Laboratory, een onderdeel van Nintendo dat toen op de rand van het faillissement stond. Onder leiding van Iwata kroop het echter stilaan terug uit het dal.

 

Toen Hiroshi Yamauchi, CEO van Nintendo sinds 1949, in 2002 besloot om er mee op te houden, werd Iwata aangesteld als zijn opvolger. Hij was daarmee de eerste CEO die geen rechtstreekse banden had met de familie Yamauchi en slechts de vierde topman in de geschiedenis van het bedrijf.

 

In die periode ging Nintendo door een moeilijke periode, met de Gamecube-console die niet kon optornen tegen de successen van de PlayStation 2 van Sony en de Xbox van Microsoft. Onder Iwata's leiding kreeg de handhelddivisie echter een grote boost met de lancering van de Nintendo DS, die de opvolger werd van de alom bekende Game Boy.

 

In 2006 was Iwata ook de grote man achter de lancering van de Nintendo Wii, waarvan er wereldwijd meer dan 100 miljoen verkocht werden en die de terugkeer van Nintendo aan de top van de industrie betekende. De opvolger van de Wii, de Wii U, is momenteel echter aan het uitdraaien op een flop.

 

Het is momenteel nog niet geweten wie Iwata zal opvolgen.

Tags: