Nintendo-CEO Satoru Iwata overleden | RetailDetail

Nintendo-CEO Satoru Iwata overleden

Nintendo-CEO Satoru Iwata overleden

Satoru Iwata, CEO van Nintendo en een icoon binnen de game-industrie, is op 55-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Iwata was verantwoordelijk voor het succes van de spelconsoles Wii en DS.

Drijvende kracht achter Nintendo Wii

Iwata ging in 1983 als programmeur aan de slag bij Nintendo en werkte hij mee aan bekende reeksen als The Legend of Zelda, Mario en Animal Crossing. Hij klom al snel op binnen het bedrijf: in 1993 werd hij benoemd tot directeur van HAL Laboratory, een onderdeel van Nintendo dat toen op de rand van het faillissement stond. Onder leiding van Iwata kroop het echter stilaan terug uit het dal.

 

Toen Hiroshi Yamauchi, CEO van Nintendo sinds 1949, in 2002 besloot om er mee op te houden, werd Iwata aangesteld als zijn opvolger. Hij was daarmee de eerste CEO die geen rechtstreekse banden had met de familie Yamauchi en slechts de vierde topman in de geschiedenis van het bedrijf.

 

In die periode ging Nintendo door een moeilijke periode, met de Gamecube-console die niet kon optornen tegen de successen van de PlayStation 2 van Sony en de Xbox van Microsoft. Onder Iwata's leiding kreeg de handhelddivisie echter een grote boost met de lancering van de Nintendo DS, die de opvolger werd van de alom bekende Game Boy.

 

In 2006 was Iwata ook de grote man achter de lancering van de Nintendo Wii, waarvan er wereldwijd meer dan 100 miljoen verkocht werden en die de terugkeer van Nintendo aan de top van de industrie betekende. De opvolger van de Wii, de Wii U, is momenteel echter aan het uitdraaien op een flop.

 

Het is momenteel nog niet geweten wie Iwata zal opvolgen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ceconomy verkoopt zijn Russische divisie

21/06/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van MediaMarkt, werd nooit succesvol op de Russische markt. Het heeft nu een ruildeal bereikt met de lokale elektroketen M.video, waarin het ook een participatie neemt.

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

LVMH-topman Arnault pompt miljoenen in BackMarket

14/06/2018

BackMarket, een Franse start-up die zich positioneert als (super)marktplaats voor ‘refurbished’ ofte ‘opgelapte’ tweedehandse smartphones, tablets en laptops, heeft zopas 41 miljoen euro groeigeld opgehaald.

Coolblue sluit honderden webshops

11/06/2018

Webshopgroep Coolblue gaat een eind maken aan zijn honderden afzonderlijke webshops (denk aan smartphonestore.nl of pdashop.be). In de plaats daarvan wordt alles gecentraliseerd op de Coolblue-pagina, waardoor een uitbreiding naar andere talen en landen veel sneller zou kunnen gebeuren.

Leapp failliet, hoopt op doorstart

11/06/2018

Leapp, een verkoper van tweedehands Apple-toestellen, is failliet. Dat meldt de retailer op zijn website. De curator onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een doorstart.

Coolblue lanceert reparatiedienst voor smartphones

04/06/2018

Coolblue heeft zich weer een extra stukje van de 'customer journey' toegeëigend: nu stort de Rotterdamse webshop(groep) zich ook op het herstellen van smartphones.