Ondanks tegenvallende verkoop recordwinst voor Apple | RetailDetail

Ondanks tegenvallende verkoop recordwinst voor Apple

Ondanks tegenvallende verkoop recordwinst voor Apple
Shutterstock

Apple heeft in het eerste kwartaal van zijn boekjaar, dat eindigde op 30 december 2017, zijn records qua omzet en winst weten te breken. Toch zijn er ongunstige signalen, want de verkoop van de iPhone bleef onder de verwachtingen.

 

Procent minder iPhones verkocht

Het Amerikaanse technologiebedrijf haalde in het voorbije kwartaal een omzet van 88,3 miljard dollar (71 miljard euro), netto bleef daar nog 20,1 miljard dollar (16 miljard euro) winst van over. In beide gevallen wist Apple de verwachtingen van analisten te overtreffen en is er sprake van recordcijfers.

 

Apple verkocht in het voorbije kwartaal wel ‘slechts’ 77,3 miljoen iPhones, 1% minder dan een jaar eerder en bovendien onder de verwachtingen van 80,2 miljoen verkochte telefoons. De gemiddelde prijs lag wel hoger dan verwacht, wat doet vermoeden dat de nieuwe iPhone X goed verkocht en dat het vooral de goedkopere modellen zijn die onder de maat presteerden. “We zijn verheugd om het beste kwartaal in de geschiedenis van Apple te kunnen rapporteren”, zegt CEO Tim Cook dan ook. “De iPhone X overtrof onze verwachtingen en is ons bestverkopende product sinds de lancering in november.”

 

Voor het huidige kwartaal verwacht Apple een omzet tussen 60 en 62 miljard dollar (48 tot 50 miljard euro) en een brutomarge tussen 38 en 38,5%. Analisten mikten eerder op een omzet rond 66 miljard dollar (53 miljard euro) voor het lopende kwartaal. Apple zal dus waarschijnlijk opnieuw onder de (te hoge) verwachtingen blijven.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

LVMH-topman Arnault pompt miljoenen in BackMarket

14/06/2018

BackMarket, een Franse start-up die zich positioneert als (super)marktplaats voor ‘refurbished’ ofte ‘opgelapte’ tweedehandse smartphones, tablets en laptops, heeft zopas 41 miljoen euro groeigeld opgehaald.

Coolblue sluit honderden webshops

11/06/2018

Webshopgroep Coolblue gaat een eind maken aan zijn honderden afzonderlijke webshops (denk aan smartphonestore.nl of pdashop.be). In de plaats daarvan wordt alles gecentraliseerd op de Coolblue-pagina, waardoor een uitbreiding naar andere talen en landen veel sneller zou kunnen gebeuren.

Leapp failliet, hoopt op doorstart

11/06/2018

Leapp, een verkoper van tweedehands Apple-toestellen, is failliet. Dat meldt de retailer op zijn website. De curator onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een doorstart.

Greenyard lijdt onder druk supermarkten

07/06/2018

Groenten- en fruitproducent Greenyard presteerde vorig boekjaar onder de verwachtingen. De prijsdruk vanuit de supermarkten weegt door, net als de mislukte overname van Dole.

Hudson’s Bay verliest omzet in Europa

06/06/2018

Het Canadese HBC, moederbedrijf van warenhuisketens Hudson’s Bay, Saks OFF 5TH en Galeria Inno, heeft het vooral in Europa moeilijk. Uit de zopas gepubliceerde kwartaalcijfers blijkt dat de verliezen flink oplopen.