Onlinehandelaars verplicht om elektro terug te nemen

Foto: Shutterstock

Ook voor e-commerce geldt de terugnameplicht voor elektrotoestellen van Recupel. Omdat onlinehandelaars zich daar nog te weinig van bewust zijn, verplicht BeCommerce zijn leden voortaan elektro terug te nemen als ze het keurmerk willen.

 

Bewustmaking, maar ook controle

Webshops zijn zich nog onvoldoende bewust van de wettelijke terugnameplicht, zo ondervindt Recupel. De instantie gaat daarom een partnerschap aan met BeCommerce, vakvereniging voor Belgische onlinehandelaars: alvorens webshops het vertrouwenskeurmerk van BeCommerce kunnen krijgen, moeten ze voortaan ook oude elektrische en elektronische apparaten terugnemen.

 

Sinds 2001 geldt in België – net als in de rest van de Europese Unie – immers dat producenten en invoerders van elektrische en elektronische toestellen verplicht zijn de door hen op de markt gebrachte apparaten terug in te zamelen en te recycleren. In België zorgt de vzw Recupel voor de uitvoering daarvan.

 

Algemeen directeur Sofie Geeroms van BeCommerce, merkt echter dat onlineretailers in de meeste gevallen gewoonweg niet op de hoogte zijn van deze verplichtingen. "Om onze leden hiervan bewust te maken, zijn wij een duurzame samenwerking aangegaan met Recupel", klinkt het. De federatie gaat zijn leden ook effectief controleren, om te zien of ze voldoen aan de verplichtingen.