Opnieuw slecht kwartaal voor pc-verkoop achter de rug | RetailDetail

Opnieuw slecht kwartaal voor pc-verkoop achter de rug

Opnieuw slecht kwartaal voor pc-verkoop achter de rug

De pc-verkoop heeft in het vierde kwartaal van 2015 opnieuw flinke klappen gekregen. Volgens onderzoeksbureau IDC was er zelfs sprake van een daling van 10,9 procent, de grootste daling ooit.

Enkel Apple verkoopt

Volgens IDC zijn er in het vierde kwartaal 71,9 miljoen systemen verkocht. Dat is dus een daling van bijna 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook bij onderzoeksbureau Gartner, dat een andere methode gebruikt, is er sprake van een terugval van 8,3 procent.


Beide bureaus stellen dat steeds minder gebruikers het nut van een pc inzien, omdat ze alle taken die ze op een pc doen ook met hun tablet of smartphone kunnen uitvoeren. Dat is vooral het geval bij de privé-gebruiker, want in de zakelijke wereld staat de pc nog steeds op het hoogste schavotje. IDC en Gartner verwachten ook dat heel wat bedrijven nieuwe hardware zullen aanschaffen, om de overgang naar Windows 10 te vereenvoudigen.


Van de verschillende pc-fabrikanten kan enkele Apple nog positieve cijfers voorleggen. Daar steeg de verkoop in het vierde kwartaal met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Acer moest de grootste daling toestaan. Dat merk zag zijn verkoop daling met maar liefst 18 procent.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Amazon het goedkoopst, maar niet de beste service"

26/04/2018

Een onderzoek van De Standaard tussen honderd populaire elektrotoestellen wijst Amazon duidelijk aan als de goedkoopste. Klanten die een goede service willen, zijn echter beter af bij Coolblue en Media Markt.

Amazon brengt robots naar de huiskamer

24/04/2018

Amazon sleutelt in het geheim aan robots voor bij mensen thuis. Volgens persagentschap Bloomberg wil de technologiereus de robots nog dit jaar bij medewerkers in huis testen en de huisrobots mogelijk al in 2019 uitrollen.

Fnac Darty groeit verder dankzij samenwerkingen

23/04/2018

Elektronicagroep Fnac Darty zag in het eerste kwartaal van 2018 de omzet licht groeien. De groep boekt naar eigen zeggen snelle vooruitgang en nam ook grote stappen in haar herstelplan: eind 2018 wil het voor 130 miljoen euro aan synergievoordelen.

De ‘Schnäppcam’ lokt klanten weer naar de winkel

16/04/2018

De strijd aanbinden met webshops lijkt in deze tijd een verloren zaak voor veel fysieke winkels, maar niet alle winkeliers gooien zomaar de handdoek in de ring. Dat bewijst een Duitse witgoedhandelaar die een originele manier vond om klanten te lokken.

Coolblue bezorgt wél echt met de fiets

03/04/2018

Coolblue start een eigen bezorgservice per fiets: met CoolblueFietst gaat de elektroretailer pakketjes voor het eerst zelf per fiets leveren. Hoewel de retailer het eerst als een aprilgrap verpakte, is het uiteindelijk toch echt waar.

Slimme koelkast Samsung bestelt bij Albert Heijn

14/03/2018

Samsung en Albert Heijn gaan samenwerken voor online boodschappen: de nieuwe koelkasten van Samsung laten je vanop afstand in de koelkast kijken, waarna je met de Appie-app meteen de ontbrekende boodschappen kan bestellen.