Opnieuw slecht kwartaal voor pc-verkoop achter de rug

Opnieuw slecht kwartaal voor pc-verkoop achter de rug

De pc-verkoop heeft in het vierde kwartaal van 2015 opnieuw flinke klappen gekregen. Volgens onderzoeksbureau IDC was er zelfs sprake van een daling van 10,9 procent, de grootste daling ooit.

Enkel Apple verkoopt

Volgens IDC zijn er in het vierde kwartaal 71,9 miljoen systemen verkocht. Dat is dus een daling van bijna 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook bij onderzoeksbureau Gartner, dat een andere methode gebruikt, is er sprake van een terugval van 8,3 procent.


Beide bureaus stellen dat steeds minder gebruikers het nut van een pc inzien, omdat ze alle taken die ze op een pc doen ook met hun tablet of smartphone kunnen uitvoeren. Dat is vooral het geval bij de privé-gebruiker, want in de zakelijke wereld staat de pc nog steeds op het hoogste schavotje. IDC en Gartner verwachten ook dat heel wat bedrijven nieuwe hardware zullen aanschaffen, om de overgang naar Windows 10 te vereenvoudigen.


Van de verschillende pc-fabrikanten kan enkele Apple nog positieve cijfers voorleggen. Daar steeg de verkoop in het vierde kwartaal met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Acer moest de grootste daling toestaan. Dat merk zag zijn verkoop daling met maar liefst 18 procent.

Tags: