Philips Turnhout aanvaardt sociaal plan

Philips Turnhout aanvaardt sociaal plan

De werknemers van Philips Lighting in Turnhout hebben met grote meerderheid ingestemd met een sociaal plan voor 354 mensen die het bedrijf in de periode 2013-2014 moeten verlaten.

Productie naar China: schuld van led

Philips zag zich genoodzaakt om een deel van de productie naar China over te hevelen en de capaciteit te verminderen, omdat opkomst van de ledverlichting veel sneller is gegaan dan verwacht, wat tot een sterke prijserosie bij de klassieke verlichting heeft geleid. Om hieraan het hoofd te bieden, wil Philips zijn kostenbasis aanpassen. 198 bedienden en kaderleden en 156 arbeiders betalen hiervoor de rekening.

 

Het goedgekeurde plan voor de personeelsvermindering voorziet in werkloosheid met bedrijfstoeslag (het vroegere brugpensioen), een vergoeding voor vrijwillig vertrek en in maatregelen om mensen minder te laten werken zoals tijdskrediet. Mocht dit onvoldoende zijn om de beoogde afslanking te behalen, dan volgen naakte ontslagen.

 

Driekwart van de werkgelegenheid gered

De vakbonden zijn verheugd dat ze op korte tot middellange termijn een deel van de tewerkstelling bij Philips in Turnhout hebben kunnen redden: na de afslanking blijven nog bijna 1200 arbeidsplaatsen over. Voor de verdere toekomst hopen ze op nieuwe producten. Komen die er niet, dan vrezen ze voor het voortbestaan van de vestiging.

 

Vandaag raakte overigens bekend dat het voormalige Royal Philips Electronics het woord 'Electronics' uit zijn naam schrapt. Zo wil het Nederlandse bedrijf zijn diversiteit en duurzaamheid beter in de spotlights zetten.

Tags: